3/27/2025

KIYMALI PİDE

 


Malzemeler


Hamuru için;

* 1 bardak yoğurt 

* 1 bardak süt

* 1 bardak sıvı yağ

* 1 paket maya

* 1 kaşık şeker

* 1 yumurta

* Tuz

* Aldığı kadar un

İçi için;

* Yarım kilo kıyma

* 4-5 adet soğan

* 4-5 adet yeşil biber

* 1 adet kapya biber

* 2 adet domates

* Yarım demet maydanoz

* Biraz zeytinyağı

* Pul biber, karabiber, tuz



Yapılışı 

* Önce maya ve şekeri ılık suda bekletelim, kabarsın.

* Sonra tüm malzemelerle ele yapışmayacak bir hamur yoğuralım.

* 1 saat kadar mayalanmasını bekleyelim.


* İçi için tüm malzemeleri incecik doğrayalım. Çok iyi karıştıralım.

* Hamurdan kopardığımız hamurlara iç malzemesini ekleyip şekil verelim. Kenarlarına yumurta sarısı sürelim. 

* 180 derece fırında kızarana kadar pişirelim.



Eklemeler:

* Evde domates ve kapya biber yoktu bu sebeble ben salça ekledim. Keşke  malzemeler tam olsaydı domatesin eksikliğini hissettim.

* İçine bir tane yumurta kırdım. Bir de sarısını ayırıp beyazını hamura kattım. Etkisi nedir bilmiyorum. Ama yumurta yumurta kokmamıştı.

* Malzemelerin yarısını kullandım yine de epey pidem oldu. 

* Şekil vermekte zorlandığım için ben yuvarlak yuvarlak yapıp üstüne kıymalı iç harcını sürdüm. 

* İç harcını bol bol koyun. Pişince azalıyor. 

* Başta yumurtaya ne gerek var diye düşünmüştüm ama gerek varmış. Hamurun kenarlarına mutlaka sürün.

* Malzemeleri incecik doğrayın ben incecik doğradım zannettim ama yine de kalın olmuş fotoğraflarda gördüğüm kadarı ile.

* Hemen pişiyor fırının başından ayrılmayın.  

* Bazıları pideler çıkınca tereyağı sürüyormuş kurumasın diye. Ben sürmedim. Bir örtü örttüm üzerlerine. Soğuduktan sonra kapalı bir kaba koydum ama yine de çok kurumadı. Örtüm kirlendi bu arada.

* Pidelerimin bir kısmını buzluğa attım. Bakalım  tadı değişecek mi? Buradan güncelleme yaparım.

Afiyet olsun.

.........

03.12.2022

Geçen gün şöyle bir şey dinledim;

Bir araştırmaya göre el lezzeti diye birşey gerçekten de varmış. 

Fırıncılarla deney yapmışlar. Fırıncıların ellerindeki bakteri sayısını ölçmüşler. Yaptıkları ekmeklere de puan vermişler. Bakteri sayısı fazla olanların ekmeği daha lezzetli imiş.

Araştırmaya göre fırıncıların ellerindeki bakteri sayısı da diğer insanlara göre daha fazla imiş. 

Buradan çıkan sonuç hamur yoğurdukça el lezzetinin arttığı imiş.

Zerre inanmadım tabii ki.

Aşırı saçma...

Ama yine de ne olur ne olmaz diyerek bu aralar hamur işleri yapıyorum. 

Hem zaten evdeyim. 

Hiçbir yere çıkamıyorum. 

Bu aralar hobi niyetine yemek yapıyorum.

Aslında biraz da Defne için yapıyorum. Evimiz yemek koksun istiyorum. 

Bugün Kıymalı Pide yaptım ilk kez. 

Çok güzel oldu.

Neden şimdiye kadar yapmadım hayıflandım doğrusu.

Gerçekten eve yayılan o koku inanılmaz.

Ayrıca gözümde de çok büyütmüşüm o kadar da zor değilmiş.

Tarifi portakalağacı bloğundan aldım. 

Evde bazı malzemeler yoktu ama yine de çok  güzel olmuş.

Bundan sonra sürekli yaparım herhalde...( 27.03.2025 Bir kez bile yapmadım.)

Defne bir lokma bile yemedi bu arada.

Herkese mutlu umutlu günler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder