28 Mart 2025 Cuma

YAYLA ÇORBASI

 

Artık hazır yoğurt almıyorum. İyice alıştım evde mayalıyorum. Yalnız benim yoğurdum çok sulu oluyor. Ben de bu yüzden evde mayaladığım yoğurdu artık süzüyorum. Süzme yoğurt olarak kullanmak daha hoşuma gidiyor. 3 kilo yoğurttan neredeyse bir tencere su çıkıyor. Bu suyun çok faydalı olduğunu biliyorum.

Ayran yapıp içmeye çalışıyorum. Bazen de çorba yapıyorum.

Bu sefer de yayla çorbası yaptım. 

Ben çorbayı artık en minik tencerede yapıyorum. 2-3 kase çıkıyor.

* Önce 2 kaşık pirinci az suda haşlıyoruz.

*  Başka bir kasede 1 kaşık un ve  3-4 kepçe yoğurt suyunu güzelce karıştırıyoruz. (Bir adet yumurta da eklenir ama ben yumurta kokusunu sevmediğimden bu sefer koymadım. Böyle de oldu. Bundan sonra yumurta eklemeyeceğim.) 

* Bu karışıma bazıları 2 kaşık zeytinyağı ve nane ekleyip karıştırıyorlar. Öyle de güzel olur.

* İyice haşlanmış ve suyunu çekmiş olan pirincin üzerine karışımımızı döküyoruz. (Öncesinde karışımımızı alıştırırsanız daha iyi olur. Yani bir iki kaşık pirincin suyundan ekleyip yoğurt suyunu ılıştırabilirsiniz. Benim pirincimde su kalmamıştı o yüzden direkt döktüm.)

* Karıştıra karıştıra pişiriyoruz.

* Altı kaynadıktan sonra başka bir tavada zeytinyağı tereyağı karşımında nane ekleyip  ısıtıyoruz. Çorbamıza ekliyoruz. Tuzunu da ayarlayıp servis ediyoruz.

Aslında nane yakılır. Çorbaya  eklerken cıs diye ses çıkarır ama daha sağlıklı olsun diye  yakmadım. Isıtmakla yetindim.

Afiyet olsun...



Daha fazlası için buraya...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder