Bitkiler > Gentiyan takımı > Gentiyangiller > Gelindüğmesi > Kırmızı kantaron
"Cins adını Sentor Chiron’dan (Χείρων) almıştır. Antik çağ kaynaklarında üst tarafı insan alt tarafı at olan yaratıklara çok sayıda atıf vardır ve bunların en meşhuru Chiron’dur. Chiron, insanoğluna tıp tanrısı Aesculapius üzerinden şifalı bitkileri öğretmiş ayrıca Hercules’in zehirli oku ile alınan bir yarayı da peygamber çiçeği ile tadavi etmiştir. Homeros, ünlü Akalı savaşçı Akhilleus’un de hocası olan Chiron’u eczacılığın babası olarak niteler ve onun şifalı bitkileri kullandığını kaydeder. Plinius ise eczacılık ve botanik bilimlerinin Chiron’a atfedildiğini yazmaktadır. Plutarkhos, Hellas’ın Magnezya şehrinde yaşayanların eczacılık konusunda hünerli olmalarını, onların Chiron’un soyundan gelmeleri ile açıklar. Tür adı Antik Yunanca kırmızı anlamına gelir. Türün çiçek rengine (çiçekler nadiren beyaz renkli olabilir) işaret eder."
Kocaeli Bitkileri sitesinden alınmıştır.
Daha fazlası için buraya...
Nadir görülen beyaz çiçeklisi için ise buraya...
O kadar harika o kadar güzel ki..
Tüm bahar kantaronu her yerde aradım. Daha önceleri çok nadir gördüğüm sarı kantaronu bu bahar her yerde çok fazla öbek öbek gördüm ama kırmızı kantaron hiç görmedim. Nihayet Kayaşehir Millet Bahçesinde bir tanecik buldum ama henüz açmamıştı.
2 gün sonra sırf o çiçek için yine oraya gittim ama hala açmamıştı.
Sonra geçen günlerde Defne'nin okulunun arka bahçesini geziyordum. Açıkçası hiçbir yeni çiçek görmeyi beklemiyordum.
Ama bu çiçeği farkettim.
Yüzlerce hoyrat acımasız çocuğa rağmen okulun bahçesinde ezilmeden koparılmadan hayatta kalmış büyümeyi açmayı başarmış.
O kadar güzel ki...
Defne'nin okulunun minicik arka bahçesinde daha pek çok bitki fotoğrafladım.
Yine en çok görme istediğim çayır melikesinden onlarcasını gördüm fotoğrafladım.
Şimdi geride fotoğraflamak istedigim kırmızı kantaronum beyaz çiçeklisi kaldı.
İnş onu da bulurum.
18.06.2023
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder