23 Ağustos 2015 Pazar

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI...


Evlenmeden önce yemek yapmazdım. Sadece ara ara hasta olmayım diye besleyici çorbalar yapardım. Acıktığımda ise menü hep aynıydı; çay, menemen, peynir, zeytin,domates ... Hâlâ en favori menümdür kendileri... Evlendikten sonra ise yemek yapmaya başladım.  Allaha şükür eşim hafif ve pratik yemekleri seviyor ve Allah razı olsun yaptığım herşeyi yer, şikayet etmez. Ben de hep sağlıklı yemekler yapmaya çalıştım. Az yağlı, az tuzlu, hafif, mide yormayan yemekler yaptım. Evliliğin ilk zamanlarında çok arasam da artık akşamları çay, kahvaltı aramıyorum, yemek yemek istiyorum.  Hatta artık el açması börek, içli köfte gibi ağır yemeklere başlamak istiyorum. Dün hızlı hızlı dolmaları doldururken ve az önce akşamdan kalan dolmaları afiyetle götürürken eskiden bu yemeklerin gözümde ne kadar büyüdüğünü,  dolma yapmanin bana ne kadar zor geldiğini hatırladım, güldüm. Oysa ki ne kadar basitmiş... Kimbilir belki yakında ben de bloğumda şimdi gözümde aşırı büyüttüğüm etli kebaplar, el açması börekler, yaş pastalar falan paylaşmaya başlayabilirim...

Dün biber dolması yaptım.

* Önce biberlerimizi temizliyoruz.

* Tencereye kaç tanesinin sığdığını hesaplıyoruz. Ben tek sıra yapıyorum 2. kata geçmiyorum.

* Pirinci yıkıyoruz. Üzerine minik doğranmış soğan, minik doğranmış domates, tuz, pul biber, bol bol nane ve zeytinyağı ekliyoruz.

* Dolmalarımızı iç harçla doldurup (çok fazla doldurmayın pirinç şişiyor) üzerlerini domates ile kapatıyoruz. Ben bu sefer kırmızı biberle denedim. Tenceremize  2 bardak kadar su ekliyoruz. Yaklaşık yarım saat pişiriyoruz. Piştikten sonra dibinde su varsa baska bir kaba alıyoruz. En az 4- 5 saat dinlendirdikten sonra limonla ya da yoğurtla servis yapıyoruz.

Afiyet olsun...

2 yorum:

  1. evet yaptıkça bir şeyler kolay geliyor sana, hatta o tremisu kek kısmını bile yapabilirsin hazır almak yerine... :)

    YanıtlaSil
  2. Evet artık kek börek işine de girmeyi düşünüyorum... Bu günlerde senin blogda tarifini paylaştığın el açması böreklerden birini yapmayı ( soğanlı pide yoğurtlu pide vs) planlıyorum

    YanıtlaSil