13 Nisan 2016 Çarşamba

SARIMSAKLI ANTRİKOT...


Misafirlerim için özel yemeklerimden biridir sarımsaklı antrikot... Şimdiye dek kime yaptıysam mutlaka tarifini aldı. 

Ben de sevgili arkadaşım Yaseminden almıştım tarifi. Özel teşekkürlerimi iletiyorum kendisine.

Sarımsaklı  Antrikot


Tarif 2 kişiliktir.

 * Önce tenceremize 4-5 adet domates rendeliyoruz. 

* İncecik 2- 3 adet ince biber doğrayıp ekliyoruz.

* 3-4 diş sarımsağı doğrayıp ekliyoruz.

* Tüm malzemelerin üstüne bir fincan kadar zeytinyağı, 2 yemek kaşığı kadar üzüm sirkesi ekliyoruz.

* Sosumuzu güzelce karıştırıp antrikotlarımızı içine yerleştiriyoruz. 


* 1 saat kadar oda sıcaklığında marine olmasını sağladıktan sonra tenceremizin altını yakıp ağır ateşte yavaş yavaş pişiriyoruz.

* Su eklemiyoruz. Yine de ara ara kontrol edin. 

* Yaklaşık bir buçuk 2 saat saat sonra etimiz yumuşacık oluyor. İçine tuz karabiber ekleyip dinlendiriyoruz.

* Yarım saat sonra üzerine incecik doğranmış maydanoz ekleyerek servis yapabiliriz.

* Yanına sade pirinç pilavı ve patates püresi iyi gider.

Afiyet olsun....

Ben bu yemeği bu sefer çift taraflı  tavamda yaptım. Dün satın almıştım. Şok marketlere sınırlı sayıda gelmişti. Muadili diğer tavalara göre gayet ucuz; 75 tl ye aldım.


Çok da memnun kaldım. Herkese tavsiye ederim.

En düşük ateşte 1,5 saat sonra hiç su eklememe rağmen (sadece kendi suyu) yemeğin suyu hiç azalmamıştı. Bu yüzden etim biraz haşlama gibi oldu. Ama eşim diyette olduğu için bu hali daha da hoşuna gitti. Çok hafif ve lezzetli buldu. Ama yine de bu tavada bir daha yaparsam domatesi dilimler halinde ve sadece 1 adet koyarım.

Bizim minişin çorbalarına artık et koyuyorum. Bebişlere ilk zamanlar mutlaka kuzu kıyması verilmeliymiş. Ben yine de bu bilgiyi önemsemeyip ilk başta dana kıyması kullanmıştım. Bir gün bebişe et suyu yapayım çorbalarına ekleyim dedim. Kasaba gidip dana kemikten et suyu yapmak istediğimi söyleyince bebiş içinse eğer, cuma günü gelin o gün kuzu kemik oluyor bebeğe dana kemiği olmaz deyince işin ciddiyetini anladım. 

O gün Defne için kuzu eti aldım. Minicik minicik parçaladım dondurdum. Çorbalarına ekledim. Fakat et ne kadar iyi pişsede kuzucuğumun dişleri çıkmadığı için yiyemedi. 

Bugün Defne için 3 defa çekilmiş kuzu kıyma aldım. Kuzu kıymanın kilosu 63,99 TL. Vay anasını sayın seyirciler...  6 saat ek ders ücretinden daha fazla. Mecbur bebiş için alıcaz, 250 gr aldım. Her çorbaya bir kaşık konulmak üzere poşetledim buzluğa attım. Şifa olsun bebeğime inş. 

Bebişe kıyma almışken bize de antrikot aldım. Bir kilo dana antrikot 56,90 TL. İki dilim aldım 23,56 TL tuttu. 

Ben et almaya almaya (hep kurban eti kullandığımdan) bu fiyatlar bana mı acaip pahalı geldi bilmiyorum. Yemek programlarına baksak her yemeğe 2 kilo et kullanıyorlar.  Şaşırdım kaldım.
Kurban Bayramının önemini de gayet iyi anladım.

Umarım bu et fiyatlarının yüksekliğine de acilen bir çözüm bulunur... 

Allah herkese versin inş.

2 yorum:

  1. Yemek tarifinizi bir gün deneyebilirim inş.
    Benim en çok sağ taraftaki arapça yazılar ve görseller ilgimi çekti. Bazılarını okuyabildim, bazılarında zorlandım.
    Çok güzeller.

    YanıtlaSil
  2. 1. Yazıda edep ya hû yazıyor.
    2. Yazıda Bu da geçer ya hû
    3. Yazıda ne bu bendeki hal yâ Rab bir yanım hayat bir yanım turâb(ölü)
    Bir de ya vedûd hiç hoşgör ve lâ tahzen yani üzülme Allah sana yeter ayetinin başı var.

    Ben de bu yazıları çok seviyorum. Beğendiğinize sevindim birkaç tane daha ekleyeceğim.

    YanıtlaSil