5 Nisan 2016 Salı

ENGİNAR ÇİÇEĞİ DOLMASI...

Bizim memlekette (Edremit) her yıl yaşın kadar enginar yemelisin derler. 

Enginarın karaciğeri temizleme özelliği varmış. Mesela 40 yaşındasınız, 40 adet enginar yemelisiniz ki  karaciğeriniz temizlensin.

Kayaşehir'e enginar çiçeği gelmiyor marketlerde hiç rastlamadım. Geçen Beykoz pazarına gittiğimde aklımdaki tek şey enginar bulmaktı. Buldum da... 

Eğer güzel bir enginar bulursanız iç baklalı havuçlu bezelyeli arpacık soğanlı dolması mükemmel olur.

Ben bu sefer çiçek dolma yapmak istiyordum.

Tanesini 2.5 TL den 2 adet aldım. Bir de yine burada hiç bulamadığım iç bakla aldım yarım kilosu 5TL den.

Çoğu insan enginar dolmasını bu şekilde yememiş. Ama bence herkez mutlaka denemeli. 

Yemesi biraz zahmetlidir. Yaprağın ucuna dokunmamanız gerekir. Ucunda dikenleri var. Pilavlarını yerken de aman yanlışlıkla dilinizi değdirmeyin. Dikenleri çok keskin.

Yerken yaprağın da sadece alt kısmında azıcık etli parçayı dişinizle sıyırıyorsunuz o kadar. Yaprağı yemiyorsunuz yani.

Yaprağı çekiyorsunuz hemen kopuyor zaten. Yaprağı kaşık gibi tutup üzerindeki pilava limon sıkıyorsunuz, minicik etli kısmı dişinizle sıyırıyorsunuz.

Ayrıca bir poşet çöp çıkıyor.

Misafire yapılmaz.

Çatal bıçakla yenmez. 


Çiçek Enginar Dolması

Önce enginarımızı yapraklarını aça aça derin bir leğende  bol su ile bir güzel yıkıyoruz.

Bu aşamadan sonra bazı hanımlar enginar yatağının üzerindeki tüyleri kaşıkla çıkarıyorlar. Ben beceremediğim için böyle çıkarmadan pişiriyorum yerken çıkarıyorum.

Artık iç harcımızı hazırlayabiliriz. 

Bildiğimiz dolma içi hazırlıyoruz. 

Ben herşeyi çiğden koyuyorum.

Pirinç, soğan, domates, maydanoz, bol zeytinyağı, kuru nane, pul biber, karabiber ve tuz kullandım. 

Enginarımızın yapraklarını aça aça iç harcı enginarın içine yerleştiriyoruz.



Derin bir tencereye bir bardak kadar su koyup yaklaşık 1 saat pişiriyoruz. Ara ara suyu kontrol ediyoruz.  Enginarın yapraklarını çektiğimizde rahatça  kopuyorsa pişmiş demektir.

En az yarım saat dinlendirip servis ediyoruz.

Afiyet olsun.

2 yorum:

  1. Çok güzel görünüyor, hiç denemedim gerçi, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence bir kez oldun olsun deneyin...

      Sil