26 Nisan 2016 Salı

EVDE KEFİR MAYALAMA...

Evde süt kaynatma, yoğurt mayalama, lor peyniri yapma derken kendimi kefir mayalarken buldum. Gitgide daha bir ev hanımı gibiyim.

Kefirin faydalarını uzun zamandır duyuyordum. Bir kere de şok marketlerde satılan hazır maya ve uht sütle denemiştim olmamıştı.

Bir kez de köy sütü ile denemeye karar verdim.  Eşim aktardan kefir mayası almış. Ev yoğurdunun belirgin bir şekilde bünyeye iyi geldigini bizzat keşfetmiştik.  Bakalım kefirle nasıl hissedeceğiz kendimizi.

Evde kefir nasıl mayalanır?





* 0.5 L sütü kaynatıyoruz.

* Oda sıcaklığına kadar soğutuyoruz.

* Kefir tanelerini ekleyip üstüne kalın bir örtü sarıyoruz. Işık görmemeli.

* 24 saat sonra sütümüz yoğurttan cıvık ayrandan kıvamlı bir  hal alıyor.

* Kefirimizi metal kaşık ya da metal süzgeç kullanmadan süzüyoruz. Kefir taneleri plastik süzgecin üstünde kalıyor. Bir sonraki kefir için hazırladığımız kavanoza boşaltıyoruz.

* Eğer hemen kullanmayacaksak süt içerisinde bir hafta içinde tüketmek kaydıyla buzdolabında saklayabiliriz.




Ben içine çilek ekleyip blendırdan geçirip hafif mayhoş bir  içecek olarak içtim. Gayet güzeldi.

Afiyet şifa olur inş.

2 yorum:

  1. Çok faydalıymış ama ben ne zaman alsam bitiremeden döktük :(

    YanıtlaSil
  2. Aynı yoğurt gibi oldu benimkisi... Ayrıca içmek için zorladım kendimi. Inş alışkanlık haline gelir. Çünkü çok halsizim, dinçlesmek istiyorum.

    YanıtlaSil