16 Temmuz 2021 Cuma

14. KAYBOLAN PARA DENEYİ


Malzemeler 

* Madeni para

* Cam kavanoz


Deneyin Yapılışı 

Önce parayı sonra kavanozu masaya yerleştirelim: Parayı rahatlıkla görebilirsiniz.

Kavanozu su ile dolduralım: Para gözükmeyecektir.  

Eğer dikkatle bakarsak parayı kavanozun dibinde değil tepesinde (suyun üst kısmında) görebiliriz.



Peki neden böyle oldu?

Bir cismi görebilmemiz için mutlaka ışık gereklidir. Tamamen karanlık bir yerde birşey görmemiz mümkün  değildir. 

Işık kaynağından çıkan ışık doğrusal yayılır.  Yoğunluğu farklı bir ortama girdiğinde ışık kırılır ve ışık bir cisme çarptığında ise yansır.  Cisimden yansıyarak gözümüze geri gelen ışık cismi görmemizi sağlar.

Eski zamanlarda gözümüzden çıkan ışınlar sayesinde gördüğümüz  sanılırmış. Fakat öyle  olsa idi tamamen karanlık ortamlarda da cisimleri görebiliyor olmalı idik. Bu görüş tamamen terkedilmiştir.

Şimdi ışık bir kaynaktan çıktı, doğrusal  yayıldı, bir cisme çarptı yansıdı. Bu deneyde paraya çarpan ışığın yansımasını görüyoruz yani parayı görüyoruz.  Fakat su dolu kavanoza  ışık çarptığı  zaman su ışığı daha fazla kırar böylece  paranın yansıması dipte değil  başka yerde oluşur.  Kavanozun dibine bakarken parayı göremeyiz yansımasının oluştuğu yerde yani parayı  suyun tepesinde görürüz.

Hatta bu sebebten deniz ya da havuzda dipteki bir nesne çok  daha yukarıda  görünür.  Mesela denizde iskeleden bakarken  su  hiç de derin görünmez taşları elinizi uzatsanız alacak gibi hissedersiniz  oysaki derinlik 3 metredir.  Çünkü  görüntü  gerçek  yerinde değil daha yukarılarda farklı  yerde oluşmuştur. 

Daha da ileri gidersek gökyüzünde yıldızlara baktığımızda ya da telekoskopla incelemeler yaptığımızda galaksileri ya da yıldızları olduklarından farklı  yerlerde görüyoruz.  İnceleme-ölçüm yaparken astrofizikçiler bu durumu dikkate alır. 

Herkese mutlu günler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder