31 Ağustos 2016 Çarşamba

KIŞLIK DOMATES...

Ömrümde ilk kez kışlık domates yaptım. 

İnternette biraz araştırma yaptım, herkes farklı farklı yapmış.

Kimisi sarımsaklı kimisi soğanlı kimisi patlıcanlı kimisi tamamen sade yapmış. Kimisi 2 saat kaynatmış kimisi 5 dakika...

Kafam çok karıştı.

Ben en kolayı ile başlayayım dedim.



Kışlık Domates

* 5 kilo domates
* 1 çorba kaşığı tuz (turşu tuzu)
* 1/2 bardak zeytinyağı
* 5 adet 500 ml kavanoz
* Kullanılmamış kavanoz kapakları

Yapılışı

* Öncelikle domateslerimizi bir güzel yıkıyoruz.
* Sonra bir güzel rendeliyoruz.
* Tenceremize domatesleri yağı ve tuzu ekleyip ocağın altını yakıyoruz.
* Yayvan bir tencerede istediğimiz koyuluğa gelinceye kadar kaynatıyoruz.
* Yıkanmış kurulanmış kavanozlara sıcak sıcak doldurup kapağını kapatıyoruz. Kapaklar kullanılmamış kapak olmalı. (Tanesini 25 kuruştan aldım.)
* Kavanozlarımızı bir havlunun üzerine ters çeviriyoruz.
* 24 saat hiç dokunmuyoruz.
* Bir gün sonra akma sızıntı yoksa serin bir yere kaldırıyoruz.
* Açtığımızda hızlıca tüketiyoruz.

5 kilo domates için  500 ml kavanozlardan 5 adet  kullandım.

Sarımsaklı kışlık domates için buraya tıklayabilirsiniz.

DEĞERLENDİRME:

* Rende yapmak başta çok kolayıma geldiyse de daha domateslerin yarısı bile bitmemişken yoruldum. Yorgunluğun etkisiyle defalarca elimi kaptırdım. Ellerim yara bere içinde kaldı.  Bir dahaki sefere rende dışındaki alternatifleri deneyeceğim. Aynı zamanda yorgunluğun da etkisi ile düşünemedim, rendeden geçmeyen büyük parçaları da sosa attım, erir gider zannettim. Sonradan başıma bir sürü iş çıktı. (Yani rendeden geçmeyen parçaları sosa atmayın benim gibi)

* Büyük parçalar nedeni ile domatesler piştikten sonra kevgirden geçirme ihtiyacı duydum. Kevgirim yoktu, bebeğin süzgeçlerini kullandım çok zorlandım. Çok ihtiyaç hissettim hemen yarın bir kevgir alacağım. Böyle bir işe girişiyorsanız kevgir şart.

* Domatesleri yaklaşık 1 saat pişirdim. Sonra süzgeçten geçirip  1 saat daha kaynattım. Benim büyük tencerem olmadığı için düdüklüde kaynatmıştım. Bu da bir hata imiş. Geniş yayvan büyük bir tencere lazım bu iş için, düdüklüde su buharlaşmıyor.

* İnşallah olmuştur. Denediğim zaman güncelleme yaparım.

Domates kabuklarını da atmıyoruz, değerlendiriyoruz. Domates kabuklarından salça yapımı için buraya tıklayınız...

GÜNCELLEME:

Daha kış gelmeden meraktan bir tanesini açtık. Çok lezzetliydi. Kahvaltıda zeytinyağı ve kekik eşliğinde yedik. 10 üzerinden 10 veriyorum.

5 yorum:

  1. Rende işi çok zor, naçizane kendi yöntemimi söyleyeyim; dörde bölüp tencereye atıp pişiriyorum, sulanıp kendini bırakınca da blender ile çekiyorum püre gibi oluyor sonra bir fasıl daha kaynatıp işlemi tamamlıyorum.

    YanıtlaSil
  2. Rende işi zor. Kabuklu pişirmek istersen önce robottan geçirip öyle pişirebilirsin. Böylece kabuktaki faydalı kısmı da almış oluyorsun. Hem de soymaktan kurtuluyorsun. (Elli kilodan yapınca soymak işkence halini alabiliyor :) Ya da kabuğunu soyup dörde böl pişir.Piştiğinde blanderden geçir.

    Çok piştiğinde içindeki faydalı şeyler ortaya çıkıyormuş. Bir de daha az kavanoz kaplıyor. Ama az çok fark etmez her halükarda saklanır o.

    Afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok kaynattığım için üzülmüştüm vitaminleri öldü diye

      Sil
    2. Bende ilk önce öyle düşünüyordum :) Likopen pişmiş domateste ortaya çıkıyormuş daha çok.

      Sil