13 Ağustos 2016 Cumartesi

FIRINDA KARNIYARIK...

Karnıyarık yemeğini çok severim, ama hiç yapmam. Nedeni hepimizin malumu patlıcanın çok yağ çekmesi. 

Zaten ben şeytana yenik düşüp bu yemeği yapsam bile Kemâl bir lokma bile yemez yağdan ötürü.

Ama bu tarif süper, çok hafif... Patlıcanı kızartmak yerine fırınlıyoruz.

Anneme yaptım, ooo bir daha hayatta kızartmalı yapmam dedi. Bir kere mutfak batmıyor yani. Üstün başın kızartma kokmuyor.

O enfes karnıyarık lezzeti olmasa da patlıcan severler için süper bir tarif...



Fırında Karnıyarık

* Patlıcanları alaca soyup tuzlu suda yarım saat kadar bekletiyoruz.

* Patlıcanlarımızı fırın tepsisine dizip 200- 250 derecede yaklaşık yarım saat pişiriyoruz. Çatalla dokunduğumuzda yumuşamış olmalı.


Patlıcanlar fırında pişerken içini hazırlayalım. 

* 1 büyük soğan incecik doğranır. Tencerede kavrulur. 

* En az 2 diş sarımsak doğranır, tencereye eklenir. -Patlıcan sarımsak sever-

* Soğanımız kavrulurken incecik doğradığımız 2 adet yeşil biber eklenir.

* Soğan ve biber biraz kavrulduktan sonra içine 200-300 gr kıyma eklenir.

* Kıyma iyice kavrulduktan sonra tenceremize 2 adet küçük küçük doğranmış domates eklenir.

* Tencerenin kapağı kapatılır,  10-15 dakika kısık ateşte pişirilir. 

* Ocağı kapattıktan sonra tuz, pulbiber, karabiber eklenir.

* Fırında pişen patlıcanlarımıza bir bıçakla çizik atıp  bir kaşık yardımı ile içini eziyoruz. Kıymalı karışımımızla dolduruyoruz.

* Her patlıcanın üzerini biber ve domates dilimi ile süslüyoruz.

*  Bir kase suda bir kaşık domates salçası ezip ve bir çay kaşığı da tuz ekleyip patlıcanlarımızın üzerine döküyoruz.

* Yeniden fırına veriyoruz. Yaklaşık yarım saat sonra domates ve biberler kızardığında yemeğimiz hazır.

* En az yarım saat dinlendirip servis yapıyoruz. 

Çoğu tarifte olduğu gibi bu yemek de ertesi gün daha güzel oluyor, lezzeti oturuyor.

Afiyet olsun.


3 yorum:

  1. Patlıcan kızartıldığında çok yağ çekince bende yiyemiyorum mideyi rahatsız ediyor kesinlikle fırında pişirmek daha mantıklı :) Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler... Baya uzun zamandır kızartmıyorum. Böyle de oluyor.

      Sil
  2. eline sağlık canım , biz de uzun yıllardır fırınlarız...

    YanıtlaSil