23 Haziran 2021 Çarşamba

5. OOBLECK DENEYİ


Malzemeler

* Nişasta

* Su

* Gıda boyası

* Derin bir kap




Deneyin Yapılışı

* Derin bir kaba bir bardak nişasta ekliyoruz.

* Yarım bardak suya çok  az gıda boyası ekleyip karıştırıyoruz.

* Nişastaya  renkli suyu ekleyip karıştırıyoruz.

Nişastanın suya oranı 2/1 olmalı. Hamur cıvık olursa bir kaşık daha nişasta ekleyerek ayarlama yapabiliriz.



Deneye başlamadan önce katı sıvı gaz kavramlarından söz  edebiliriz.

Süt katı mıdır sıvı mıdır?

Tahta katı mıdır sıvı mıdır? gibi

Peki hava nedir? 

diyerek hazır bulunuşluk seviyesini artırabiliriz.

Sonrasında ise oobleck'in katı mı sıvı mı olduğunu sorabiliriz.

Bundan sonrası büyükler için...

Oobleck nişasta ile suyun karışması ile elde edilir.

Oobleck'i anlamak için  önce viskositeden bahsedelim.

Viskosite akışkanların akmaya karşı gösterdikleri dirençtir.

Viskosite akışkanlığın tam zıttıdır yani.

Mesela balın viskositesi suyun viskositesinden büyüktür. 

Su bala göre daha akışkan bal ise suya göre daha viskozdur.

Viskosite sıcaklıkla azalır. Mesela balı ısıtırsak viskositesi azalır akışkanlığı ise artar. 

Viskositesi sadece sıcaklıkla değişen akışkanlar Newton tipi akışkandır. 

Günlük hayatta karşılaştığımız çoğu akışkanlar Newton tipi akışkanlardır.

Ancak bazı akışkanların viskositesi  başka faktörlerle değişir. Mesela çalkalamak üzerine kuvvet uygulamak gibi. 

İşte  bizim hazırladığımız nişasta su karışımı bu tip akışkanlara giriyor . Bu tip akışkanlara Newton tipi olmayan akışkanlar denilir.

Oobleck maddesi normalde akışkanken üzerine  bastırıldığında  katı hale gelir.

Ben bu deneyle çok eğlendim. Defne baya oynadı. Ben de o oynarken baya işlerimi halledebildim. Etraf da çok kirlenmiyor kirlenenler ise hemen temizleniyor. 

Oobleck ile ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz mesela neden bu madde kuvvet uygulandığında katılaşıyor gibi buraya tıklayabilirsiniz. 

Herkese mutlu günler...

 

 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder