11 Ocak 2019 Cuma

KETE


Kayın validemin ketesi meşhurdur.
 Bugün ben de hazır Emriye'nin kızları Zeynep ve Eslem bizdeyken ve onlar Defne ile ilgilenirken kayın valideme bugün bana kete yapmayı öğretir misin dedim.
 Sağ olsun o da beni kırmadı.
 Hep beraber kızlar ve  benim Defneciğimle birlikte bugün kete yaptık.
Yine her zamanki gibi enfes oldu.
Mükemmeldi.
Biz miktarı baya fazla tuttuk.
 Bu malzemelerle 3 büyük tepsi kete çıktı. 
Yani ben evde tek kendimize yapacaksam miktarı yarı yarıya hatta 4'te birine düşürerek yaparım herhalde.




MALZEMELER



Hamuru için;
* 1 paket yaş maya
* 5 yumurta (bizim yumurtalar küçük boydu)
* 3 yemek kaşığı dolu dolu tepeleme yoğurt aslında 5 kaşık desek daha doğru.
* 2 su bardağı süt
* 2 su bardağı sıvı yağ
* 2 tatlı kaşığı tuz
* Aldığı kadar un (yaklaşık olarak 1750 g)

İçi için;
* 1 paket margarin (250 g)
* 2 su bardağı sıvı yağ 
* Un (yaklaşık 300-500 g aldığı kadar desek daha doğru olur)
* Tuz  (2 çorba kaşığı belki de biraz daha fazla olabilir. Tuz biraz fazla konuyormuş)

Üzeri için;
1 yumurta

YAPILIŞI


* Önce yumurtalarımızı kırıyoruz.
* İçine yaş mayayı atıp eziyoruz.
* İçine süt, yoğurt, yağ ilave edip bir güzel karıştırıyoruz.
* Son olarak da tuz ve unu ekleyip bir güzel yoğuruyoruz. 
Ele yapışmayan ama çok da sert olmayan bir hamur elde ediyoruz. 
Streç filmle üzerini kapatıp ılık bir yere koyuyoruz. Bırakalım mayalansın . Yaklaşık 20-30 dakika yeterli olacaktır.


Mayalanmaya yakın  iç harcımızı yapmaya başlayabiliriz.
* Önce 1 paket margarini eritiyoruz. 
* Erirken sıvı yağı da ekliyoruz. 
* Bir iki dakika kaynatıyoruz.
* Sonra altını kapatıp soğumasını bekliyoruz. 
* Unu eklemeden önce yağ iyice soğumalı yoksa topak topak olurmuş
* Yağ soğuyunca tuz ve aldığı kadar (300-500 gr) un ekliyoruz.
* Güzelce karıştırıyoruz. Katıya yakın un helvası kıvamında bir iç olmalı.

 Artık tepsimize yağlı kağıt serip ketelerimizi yapmaya başlayabiliriz.

* Hamurumuzdan  mandalin büyüklüğünde hamur alıp elimizle açıyoruz. İçine yumruk büyüklüğünde harcımızdan alıp hamura yayıyoruz. Hamuru kapatıyoruz. Yassı hale getirip tepside de yayıyoruz. Üzerine sarısı beyazı birlikte çırpılmış yumurta sürüyoruz. Fırına vermeden önce bir kaşığın ucunu bir kaç yerine batırıyoruz. Bu son işlem ketenin kabarmaması içinmiş. 

* 250 derecede ısıtılmış fırına atıyoruz. Biraz kabarınca yine çatalla üzerine delik açıyoruz. Kabarmaması lazımmış. 

* Üzeri kızarınca enfes ketelerimiz hazır... Afiyet olsun...

* Kayınvalidem böyle yapıyormuş, gayet de güzel oluyor. Tavsiye ederim.


İlk başta yağ miktarını görünce açıkçası çok şaşırdım. O kadar fazla yağ konuluyor ama yerken hiç hissedilmiyor. Bir de fırın bana çok sıcak gibi geldi ama hızlıca pişmesi daha iyi dedi Zümrüt Sultan. Hakikaten de gayet kıvamında güzel oldu. 







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder