9 Ağustos 2015 Pazar

CEVİZLİ, TARÇINLI, ZENCEFİLLİ KURABİYE

Genetik olarak kilo almaya meyilli olduğum için annem çocukluğumdan bu yana beni tatlılardan, hamur işlerinden, reçellerden, abur-curdan kısaca kilo yapan herşeyden uzak tuttu. İlk hamburgerimi üniversitenin 2. yılında yedim mesela. Arkadaşlarım o zamana dek hamburger menü yememiş olmama hayret etmişlerdi.. Ne zaman börek çörek yesem bilinç altıma çocukluktan yerleşen büyük pişmanlık duyuyorum. Mesela gönül rahatlığı ile patates kızartması yiyemem. Evlendim Allah'a şükür eşim de ağır yağlı yemekleri hamur işleri tatlı istemez beklemez. Sürekli hafif yemek istediğini belirtir.

Fakat misafir geleceği zaman, işte o zaman en büyük sorun ikram hazırlamak...  

Bloglar en büyük yardımcım bu konuda. Bu tarifi yesilkivi'den aldım. Birazcık değişiklik yaptım. Benim gibi börek çörek konusunda acemiler için süper bir tarif. Gayet kolay ve hızlı. Tadı da çok güzel oldu. Ben çok beğendim.

Ayrıca bu kurabiyeyi hazırlamak çok hoşuma gitti. Kalıplar, sonra damla çikolata ile süslemek, sonra eve yayılan koku, taptaze bir kurabiye...Uzun zamandır mutfakta bu kadar keyifli vakit geçirmemiştim.



Cevizli Kurabiye

* 125 gr tereyağı( oda sıcaklığında olacak)
* 1 yumurta (oda sıcaklığında, tarifte sadece sarısı var ama ben hepsini kullandım)
* 1 bardak pudra şekeri
* 1 paket vanilya
* 1 paket kabartma tozu
* 0.5 bardak kadar hafifçe rondodan geçirilmiş ceviz 
* 1 tatlı kaşığı tarçın ( orijinal tarifte yok)
* 1 tatlı kaşığı zencefil( orijinal tarifte yok)
* 2 su bardağı un (benim tarifte daha fazla kullandım 3 ya da 4 su bardağı)

Un hariç tüm malzemeleri elimizle iyice karıştırıyoruz. Sonra unumuzu yavaş yavaş ekliyoruz. Ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur olmalı.  Ev çok sıcak olduğu için hamuru yoğurduktan sonra 1 -2 dakika buzlukta kendine gelmesini bekledim. Sonra hamurumuza şekil verip süsleyip 170 °C de 15 dakika kadar pişiriyoruz. Üzerine pudra şekeri eliyoruz.

Afiyet olsun...

Güncelleme:



* 2.5 su bardağı un tam geliyor.
* Pudra şekeri, un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyin öyle yoğurun daha güzel oluyor.
* Tarçın ve zencefil kullanmıyorum artık. Sade ceviz tadı daha güzel...
* Cevizleri elimle kırıyorum daha guzel oluyor.
* Kurabiyeleri çok ince yapmayın. (Ben başta öyle yapmıştım takur tukur oluyor) Biraz kalınca olunca daha güzel oluyor. Yani kalınlığı kurabiye kalıbı kalınlığında olmalı.
* Çok pişirmeyin. Biraz kabarsın. Kızarmadan alın fırından.

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder