16 Aralık 2012 Pazar

ÇİPURA PİLAKİ

           Bugün Mardin' de dolaşırken küçük şehirde yaşamanın ne kadar güzel olduğunu fark ettim.  Sabah bel ağrısından uyuyamayacak hale gelinceye kadar yataktan çıkmadım (çok uyuduğum için çok üzgünüm). Sonra aheste bir kahvaltı (sabahları hiç bir şey yiyemiyorum) ardından şehrin dışındaki evimden merkeze kadar yürüyüş... Çarşıdaki işlerin tamamlanması, alışveriş, eve dönüş ve saat hala 15 30...   İstanbul' da yakalayamadığım bir yavaşlık, rahatlık... Mardin'i sevme nedenlerinden biri...

          Bugün ne yesem diye düşünürken  ' Kebap, lahmacun  nereye kadar, yeter... Ben egeliyim dedim  kendimi balıkçı dükkanına attım.  Einstein 'önyargıları yıkmak atomu parçalamaktan zor' demişti. Kim demiş doğulular balık yemez. Balıkçı dükkanındaki kalabalığı görünce ağzım açık kaldı... Sadece 5 kişi tezgahta sıra sıra olmuş balık temizliyorlardı.  İçeride balık kızartanlar, balıkların siparişini alanlar bunlar kaç kişi bilmiyorum ...Bu kadar kalabalık balıkçı ömrümde ilk kez gördüm...
          Bugün çupra pilaki yaptım. Çok sağlıklı  bir yemek. .. Kardeşimin eşi Eylemin  bizim minik kuşa; Ege Boracığıma (yeğenim oluyor kendileri ) bu yemeği yaparken gördüm...Bir kere çok hafif, çok lezzetli, çok sağlıklı, bir de kokusu neredeyse hiç yok...

ÇİPURA PİLAKİ



Malzemeler

1 adet deniz çipurası
1 adet soğan
1 adet domates
1 adet yeşil biber
çok az taze zencefil
1 adet defne yaprağı
5-6 adet tane karabiber
1 adet limon
1 çorba kaşığı tereyağı
maydanoz
tuz

YAPILIŞI
Öncelikle çelik tavaya 1-2 kaşık zeytinyağı döküyoruz. Sonra balığımızı yerleştiriyoruz. Balığımızın üstüne ve arasına 1 çorba  kaşığı kadar da tereyağı ekliyoruz. Ardından balığımızın üstüne ve arasına rendelenmiş 1 adet büyük domates, 1 adet ay ay doğranmış soğan, 1 adet çok ince kıyılmış yeşil biber,  yarım limon ince dilimlenmiş, çok çok az taze zencefil, 1 adet defne yaprağı, 5-6 adet tane karabiber ve tuz ekliyoruz. Son olarak da maydanozumuzun saplarını ekliyoruz.

Bakın şöyle bir şey oluyor..


  Sonra kapağını kapatıyoruz. kısık ateşte yaklaşık 20-25 dakika suyu çok azalıncaya kadar pişiriyoruz. Altını kapadıktan sonra bir 5 dakika dinlendirdikten sonra kalan maydanozların yapraklarını ekliyoruz.  AFİYET OLSUN...


7 yorum:

  1. offfff pek güzel olmuşşşşş.... :)

    YanıtlaSil
  2. eline sağlık canım, sürekli kebap falan da yenmez yani... :)

    YanıtlaSil
  3. Geçenlerde bende çipura yaptım ama sade olarak bu tarif çok lezzetli görünüyor elinize sağlık....
    takibe aldım mutlu hafta sonu dilerim

    YanıtlaSil
  4. Başdan yazılarınızı okudum. Emeklerinize sağlık. Aşağıya doğru kayarken bu güzel tarifi görünce eee birde yemek bloğum olunca buraya yorum yazayım dedim. Öğretmen eşe sahip ben öğretmenliğin ne kadar zor olduğunu geçde olsa anladımn. Hele sizler gibi fedakar olursa.İnşallah dilekleriniz gerçekleşir. Mardin ne kadar şanslı.

    YanıtlaSil
  5. teşekkür ederim.. ben de buraları gördüğüm için şanslıyım...

    YanıtlaSil