3/18/2018

SUNBALA, AKYILDIZ, TÜKÜRÜK OTU, ORNİTHOGALUM UMBELLATUM





Bitkiler > Kuşkonmaz Takımı >  Kuşkonmazgiller > Akyıldız > Sunbala


Geçen hafta Şamlar 5. Kapıya gittiğimizde çam ağaçlarının altında öbek öbek bu çiçeklerden gördüm. ( Bu bahar ilk gördüğüm çiçek)


Belki de her zaman varlardı ama ilk defa dikkatle baktığım için bu bahar ilk kez onları farkına vardım.

Sonra bizim okulun arka bahçesinde de var mı acaba diyerekten boş saatlerimin birinde gittim ve onları burada da gördüm.

Bugün yine Şamlara yürüyüşe gitmiştim her tarafta bu şirin çiçekten vardı. Biraz araştırdıktan ve bitkiyi yerinde ve uzun uzun inceledikten sonra bu bitkinin sunbala olduğunu öğrendim. Türkçesi tükürük otu imiş ama asla bu çirkin ismi kullanmayacagım onun yerine diğer ismini kullanacağım, Akyıldız çiçeği diyeceğim. Anadoluda çiğdem derlermiş bu bitkiye. Gerçekten de annem de İstanbul'a geldiğinde bunları gördüğünde çiğdem demişti.

GÜNCELLEME: Evet 2023 Mart ayındayız. Dün sırf bu bitkinin fotoğrafını çekmek için Şamlar Tabiat Parkı'na gittim. Biraz araştırınca bu bitkinin zehirli olduğunu ve zehirlenme belirtisi olarak tükürük salgısının arttığını öğrendim. İsmi herhalde bu yüzden tükürük otu.


6 adet taç yaprağı, ortasında şeritler, yanlarından baya uzun ince yaprakları var.
 Öbek öbek açıyorlar.

Evet demek ki bahar başlar başlamaz papatya karahindiba ve bunlar yani Akyıldız sunbala çiçekleri açıyormuş.

Bol çiçekli günler...





GÜNCELLEME: 2025 mart ayındayız. Bahar geldi çok şükür. Her bahar olduğu gibi bu bahar da baharı müjdeleyen sunbalaları görmek için Şamlar 5. Kapıya gittik. 

Evet her yerde sunbalalar çıkmıştı.  Ne tatlı ne şirin bir çiçek. 

Sonra evimizin bahçesinde de bol bol gördüm. 

Bugün Defne'yi okuldan almaya gittiğimde Defne biraz arkadaşları ile oynamak istedi. Ben de bu sırada okul bahçesini turladım. Ve yüzlerce çocuğa rağmen hayatta kalmayı başarmış bir sürü sunbala gördüm. Çok mutlu oldum. Hemen fotoğraflarını çektim. 

Bunlar da 2025 Sunbalaları...




Bu sene plant net bunlara ornithogalum exscapum dedi. Her sene farklı bir sunbala türü adı veriyor.

Geçmiş yıllarda bizim Kayaşehir parkında ise başka bir ornithogalum cinsi görmüştüm.

Bu ise Ornithogalum divergens Boreau imiş.

Türkçe ismini bulamadım.



"Cins adı Antik Yunanca kuş sütü anlamına gelir. Olasılıkla çiçeklerin saf beyaz rengine işaret eder. Bazı türlerde ise çiçekler kuş pisliğini andırır. Tür adı Latince şemsiye gibi anlamına gelir. Çiçek kurulunun yapısına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Ornithogalum umbellatum medium angustifolium”dur. Zehirlenme belirtileri arasında aşırı tükürük salgılanması da vardır, tükürük otu yaygın adının bununla ilgisi olabilir." 

Kocaeli Bitkileri sitesinden alıntıdır.

Herkese mutlu baharlar...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder