5 Ocak 2013 Cumartesi

FELATUN BEY ile RAKIM EFENDİ

Sınav öncesi ders çalışmaları için öğrencileri serbest bıraktığımda Felatun Bey ile Rakım Efendi'yi okudum. Mardin'de bazı öğrencilerin ailesi edebiyat dersi için okumaları gereken kitapları almıyorlar. Ben temin ediyorum,  4-5 öğrenci dönüşümlü okuyup kitabı  geri veriyorlar. Geçenlerde yine edebiyat dersi için bir kitap sipariş verirken Mardinli bir arkadaşım ' Bu öğrencilerin babalarının tırları var, dünya kadar verimli toprakları var yani paraları var ama iş kitap almaya gelince git öğretmenine söyle o alsın diyorlar ' dedi. Belki de haklı ama sonuçta bu kızlara okumaları gereken kitaplar alınmıyor , bu kızlar  mağdur oluyorlar ve maalesef bizim okul kütüphanemiz çok zayıf.

 İşte ben de okulda  öğrencilerin okuması gereken dönüp dolaşıp bana geri gelen bu kitabı okudum. Çok beğendim, çok güldüm. Eski bir kitap olunca çok ağır çok sıkıcı olacağını düşünüyordum ama gerçekten yanılmışım. Gayet eğlenceli ve akıcı bir romandı.

Kitap çok eğlenceli yazılmış olmasına rağmen eski osmanlı yaşamı hakkında verdiği ipuçlarının bir kısmı beni rahatsız etti .

Mesela kadınların parayla alınıp satılması hem de çocuk yaşta.

Kölelik hakkında da birkaç bir fikir edindim ve iğrendim... Odalık, cariye kavramları daha bir oturdu.  Her ne kadar Osmanlı da köle kavramı çok daha insaflı ve o zamanın şartlarına göre insancıl bir zemin üzerinde yürüse de bu çarpık sistem -kölelik- nasıl oldu da yüzyıllarca devam edebildi şaşa kaldım.

Kitapta pek övülen kadınların hayatı bana çok korkunç göründü.
Kitaptan öğrendiklerimden birkaçı ...
* Eskiden ilim  irfan insanların hayatını kolaylaştıran bir şeymiş...  Rakım Efendi gayet güzel kazanıyor.

* Öğretmenler gayet saygı ve sevgi gören kişilermiş.  Rakım Efendinin gördüğü sevgi gözlerimi yaşarttı.

* Erkekler kendi kıyafetlerini kendileri çıkaramıyormuş, evdeki cariyelerin  yardım etmesi gerek.

* Sokakta gördüğün  küçük bir kızı -kaç para bu deyip satın alabiliyormuşsun. Sonrasında  iyi bir eğitim vererek cariyeni yüksek bir fiyata canının istediği kişiye satabiliyormuşsun!!

* Kadınlar evden çıkmıyorlar, ayda yılda bir pikniğe gidiyorlar ama hiç sıkılmıyorlar (mış).

* Eskiden de mayonez varmış. Hatta bir de mayonezli balık diye bir yemek varmış.( Ben mayonezi 15 20 yıldır  hayatımızda zannediyordum.) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder