Defne Ferah 3.5 aylıkken yoğurt mayalamaya başlamıştım. O zaman gözümde çok büyüyordu, çok zor görünüyordu.
İlk mayaladığımda burada paylaşmıştım.
Şimdi Defne Ferah 9 aylık... Neredeyse gün aşırı yoğurt mayalıyorum. Yoğurt mayalamak gayet de basitmiş. Hem artık yoğurtlarım çok daha kıvamlı ve lezzetli.
Şimdi edindiğim yeni tecrübelerimi aktarmak istiyorum.
* Önce tenceremizi suyla çalkalıyoruz. (dibi tutmasın diye) Kalın tabanlı kaliteli çelik tencerede en güzel oluyor.
* Günlük sütümüzü boşalttıktan sonra çok harlı olmayan ateşe koyuyoruz. (harlı ateşte dibi tutuyor tecrübe ile sabit)
* Sütümüz kaynadıktan sonra yoğurdu mayalayacağımız kaplara alıyoruz. Kaliteli çelik tencerede çok daha güzel tutuyor.
* Sütümüzün mayalanma sıcaklığını şöyle anlıyoruz. Serçe parmağımızı çok yakmayacak serçe parmak sütün içindeyken 10'a kadar sayabiliyorsanız tamamdır. ( Güncelleme: Artık serçe parmağımı biraz yakacak sıcaklıkta mayalıyorum. Daha iyi oluyor bence)
* Bir kase için bir tatlı kaşığı bir tencere için 2 yemek kaşığı kadar yoğurt alıyoruz. Biraz sütümüzden ekleyip ılınmasını sağlıyoruz. Yoğurdumuzu iyice karıştırdıktan sonra kaplarımıza ekleyip çok hareketlendirmeden yavaş yavaş şöyle bir karıştırıyoruz.
* Fırın telimizin üstüne kesme tahtası ya da kalın bir sofra bezi koyup kaplarımızı yerleştiriyoruz. ( Güncelleme: Direkt telin üstüne koyuyorum artık farkeden birşey olmuyor) Kapaklarını kullanmayacağız. Üstleri açık olacak.
* Fırınımızı 180 dereceye ayarlayıp 5-8 dakika arası ısıtıyoruz. Fırınımız sıcak olacak. ( Güncelleme: Artık fırını hiç ısıtmıyorum yine de güzel bir yoğurt oluyor.)
* 4- 5 saat sonra fırının kapağını açıyoruz.
* Yoğurtlarımız soğuduktan sonra kapaklarını örtmeden buzdolabına alıyoruz.
* 24 saat sonra yoğurtlarımız hazır. Kapaklarını artık örtebiliriz.
* Ben tencerenin yanısıra küçük cam kaplara da mayalıyorum. Böylece Defne Ferah'a her gün sulanmamış üstü bozulmamış taze yoğurt yediriyorum.
* Bir keresinde sadece 4 kase yoğurt mayalamıştım. Üstünü sardım, 4-5 saat sonra bir baktım hala süt halinde hiç tutmamış. Fırına aldım. 8 dakika 180 derecede ısıttım. 5 saat sonra mis gibi yoğurt olmuştu inananadım. Yani yoğurdunuz tutmazsa yeniden ısıtın tutuyor. Kolay gelsin...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder