31 Ağustos 2016 Çarşamba

KIŞLIK DOMATES

Ömrümde ilk kez kışlık domates yaptım. 

İnternette biraz araştırma yaptım, herkes farklı farklı yapmış.

Kimisi sarımsaklı kimisi soğanlı kimisi patlıcanlı kimisi tamamen sade yapmış. Kimisi 2 saat kaynatmış kimisi 5 dakika...

Kafam çok karıştı.

Ben en kolayı ile başlayayım dedim.



Kışlık Domates

* 5 kilo domates
* 1 çorba kaşığı tuz (turşu tuzu)
* 1/2 bardak zeytinyağı
* 5 adet 500 ml kavanoz
* Kullanılmamış kavanoz kapakları

Yapılışı

* Öncelikle domateslerimizi bir güzel yıkıyoruz.
* Sonra bir güzel rendeliyoruz.
* Tenceremize domatesleri yağı ve tuzu ekleyip ocağın altını yakıyoruz.
* Yayvan bir tencerede istediğimiz koyuluğa gelinceye kadar kaynatıyoruz.
* Yıkanmış kurulanmış kavanozlara sıcak sıcak doldurup kapağını kapatıyoruz. Kapaklar kullanılmamış kapak olmalı. (Tanesini 25 kuruştan aldım.)
* Kavanozlarımızı bir havlunun üzerine ters çeviriyoruz.
* 24 saat hiç dokunmuyoruz.
* Bir gün sonra akma sızıntı yoksa serin bir yere kaldırıyoruz.
* Açtığımızda hızlıca tüketiyoruz.

5 kilo domates için  500 ml kavanozlardan 5 adet  kullandım.

Sarımsaklı kışlık domates için buraya tıklayabilirsiniz.

DEĞERLENDİRME:

* Rende yapmak başta çok kolayıma geldiyse de daha domateslerin yarısı bile bitmemişken yoruldum. Yorgunluğun etkisiyle defalarca elimi kaptırdım. Ellerim yara bere içinde kaldı.  Bir dahaki sefere rende dışındaki alternatifleri deneyeceğim. Aynı zamanda yorgunluğun da etkisi ile düşünemedim, rendeden geçmeyen büyük parçaları da sosa attım, erir gider zannettim. Sonradan başıma bir sürü iş çıktı. (Yani rendeden geçmeyen parçaları sosa atmayın benim gibi)

* Büyük parçalar nedeni ile domatesler piştikten sonra kevgirden geçirme ihtiyacı duydum. Kevgirim yoktu, bebeğin süzgeçlerini kullandım çok zorlandım. Çok ihtiyaç hissettim hemen yarın bir kevgir alacağım. Böyle bir işe girişiyorsanız kevgir şart.

* Domatesleri yaklaşık 1 saat pişirdim. Sonra süzgeçten geçirip  1 saat daha kaynattım. Benim büyük tencerem olmadığı için düdüklüde kaynatmıştım. Bu da bir hata imiş. Geniş yayvan büyük bir tencere lazım bu iş için, düdüklüde su buharlaşmıyor.

* İnşallah olmuştur. Denediğim zaman güncelleme yaparım.

Domates kabuklarını da atmıyoruz, değerlendiriyoruz. Domates kabuklarından salça yapımı için buraya tıklayınız...

GÜNCELLEME:

Daha kış gelmeden meraktan bir tanesini açtık. Çok lezzetliydi. Kahvaltıda zeytinyağı ve kekik eşliğinde yedik. 10 üzerinden 10 veriyorum.

YEŞİLYURT KÖYÜ

İlk gittiğimde hava o kadar sıcak ve bunaltıcı idi ki hiç zevk alamamıştım bu köyü gezerken. Yukarılarda bir çeşme başında oyalanıp durmuştum.

Bu sefer de biraz geç gittiğimiz için Defneciğimizin uyku vakti geldi, hem de kuzucuğum çok acıkmıştı. Sürekli mız mız mız ...  Bu sefer de hiçbir şey anlamadım gezdiğimden.


İşte ayaküstü gezerken çektiğim bir kaç foto ve internetten derlediğim bir kaç bilgi...




30 Ağustos 2016 Salı

ADATEPE KÖYÜ

Akçay, Altınoluk ya da Ayvalık fark etmez, 
Edremit Körfezine tatile geldiğinizde Adatepe Köyünü görmeden dönmeyin.


19 Ağustos 2016 Cuma

BEYKOZ SAHİLİ

Bu hafta kardeşim, Eylem ve Ege Boracığım İstanbul'a geldiler. Çok mutlu oldum. İstanbul'da işleri vardı. İşlerini hallettikten sonra hadi Boğazda bir çay içelim bir yemek yiyelim deyip ikindi vakti dışarı çıktık. Korkunç bir trafikten sonra nihayet Beykoza vardık. Önce Beykoz Korusunda hafif bir yürüyüşten sonra sahile geçtik.

Kardeşim eşiyle birlikte Türkiyeyi karış karış gezmiştir. Dün Eylem "Boğaz çok güzel eşsiz, burada bir yürüyüş insana çok iyi geliyor, tüm o trafiği çekmeye değer" demesi benim için çok anlamlıydı.


13 Ağustos 2016 Cumartesi

FIRINDA KARNIYARIK

Karnıyarık yemeğini çok severim, ama hiç yapmam. Nedeni hepimizin malumu patlıcanın çok yağ çekmesi. 

Zaten ben şeytana yenik düşüp bu yemeği yapsam bile Kemâl bir lokma bile yemez yağdan ötürü.

Ama bu tarif süper, çok hafif... Patlıcanı kızartmak yerine fırınlıyoruz.

Anneme yaptım, ooo bir daha hayatta kızartmalı yapmam dedi. Bir kere mutfak batmıyor yani. Üstün başın kızartma kokmuyor.

O enfes karnıyarık lezzeti olmasa da patlıcan severler için süper bir tarif...



Fırında Karnıyarık

12 Ağustos 2016 Cuma

ZEYTİNYAĞLI BAMYA YEMEĞİ


Bütün marifet bamyayı ayıklamakta...

Bamya altta delikleri görünmeyecek şekilde koni biçiminde temizlenir. Yani şöyle;

11 Ağustos 2016 Perşembe

SİVRİSİNEĞE DOĞAL ÇÖZÜMÜ BULDUM.

Çocuğumun her yeri kırmızı kırmızı. Evvelki gece tam 17 yerinden yemişler taa 1 ay önceki ısırıkların izi bile geçmemişken hâlâ.

Her gece  bir kaç kez kalkıp operasyon yapıyorum. O kadar sinirliyim ki daha önce hayatımda hiç yapmadığım birşeyi; ellerimi çırparak sinek öldürüyorum o kadar hınçlandım. Ki şimdi çok saçma geliyor ama geçmişte bir tanecik sivrisinekten ne olur bir damlacık kan bu zavallı sineği öldürmeyeceğim demişliğim vardır.

8 Ağustos 2016 Pazartesi

İLK DİŞ ve DEFNE FERAH 10,5 AYLIK

22 Haziran 2016

Bugün Defne yatmaya giderken babasına el salladı.



29 Haziran 2016

Bugün Defne artık çok rahat bir şekilde emekleyebiliyor. Etrafı karıştırmaya başladı. Her şeyi merak ediyor, indiriyor. Çok dikkatli olmam lazım.


15 TEMMUZ 2016

Bugün Defne Ferah 10 ayını doldurdu.

Her gün yeni bir şey öğreniyor.  Her şeyi merak ediyor. Her gördüğü şeye dokunuyor. Onları sallıyor, silkeliyor, atıyor ve tabii ki her gördüğü şeyin tadına bakıyor.  Geçen gün bir baktım yerde siyah bir şey bulmuş oynuyor, tam ağzına atacakken fark ettim; ölmüş bir sinek...