4/11/2025

TALAŞ BÖREĞİ

Peyami Safa'nın Yalnızız kitabını okudum birkaç gün önce. Romanda Besim talaş böreğinden öyle güzel bahsediyordu ki bir deneyeyim neymiş nasılmış talaş böreği dedim.

İsmini duymuşluğum var ama hiç talaş böreği yemedim. 

İsminden çok zor çok meşakkatli bir börek gibi görünüyordu.

Bir deneyeyim dedim.

Oysa ki gayet de kolay lezzetli ama biraz ağır bir börek. Kısaca etli bezelyeli börek de diyebiliriz.

Tarifi Nefisyemekler.com'dan aldım.


Talaş Böreği Tarifi İçin Malzemeler

10 adet milföy hamuru (20 adet börek çıkıyor)


İçi için:

250-300 gram dana kuşbaşı

1 büyük boy soğan

3 adet havuç

1 su bardağı haşlanmış bezelye

4-5 yemek kaşığı sıvı yağ

Tuz, pul biber, karabiber, kimyon



Üzeri için:

1 yumurta sarısı

Susam, çörek otu


Talaş Böreği Nasıl Yapılır?


* Dana etini kuşbaşından biraz daha küçük olacak şekilde doğrayın. (İsterseniz tavuk etiyle de yapabilirsiniz) Suyunu bırakıp çekene kadar kavurun.

* Suyunu çekince sıvı yağ, yemeklik doğranmış soğan, küçük küp küp doğranmış havuç ekleyerek karıştırın. Havuç kavrulunca tuz ve baharatları ilave edin.

* Haşlanmış bezelyeyi ekleyip, karıştırın ve altını kapatın. Oda ısısındaki milföyü hafif elinizle bastırarak açın.

* Soğuyan iç harcından bir miktar koyup, 4 tarafından (mektup gibi) kare olacak şekilde uçlarını ortada birleştirip, kapatın. İyice yapıştırın ki, pişerken açılmasın.

* Kapattığınız kısım alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, çörek otu, susam serpiştirin.

* Isıtılmış 180* fırında kızarana kadar pişirin.

 Sıcak sıcak servis edin.


 Afiyet olsun.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder