İlk mayaladığımda burada paylaşmıştım.
Şimdi Defne Ferah 9 aylık... Neredeyse gün aşırı yoğurt mayalıyorum. Yoğurt mayalamak gayet de basitmiş. Hem artık yoğurtlarım çok daha kıvamlı ve lezzetli.
Şimdi edindiğim yeni tecrübelerimi aktarmak istiyorum.
* Önce tenceremizi suyla çalkalıyoruz. (dibi tutmasın diye) Kalın tabanlı kaliteli çelik tencerede en güzel oluyor.
* Günlük sütümüzü boşalttıktan sonra çok harlı olmayan ateşe koyuyoruz. (Harlı ateşte dibi tutuyor tecrübe ile sabit)
* Sütümüz kaynadıktan sonra yoğurdu mayalayacağımız kaplara alıyoruz. Kaliteli çelik tencerede çok daha güzel tutuyor.
* Sütümüzün mayalanma sıcaklığını şöyle anlıyoruz. Serçe parmağımızı çok yakmayacak serçe parmak sütün içindeyken 10'a kadar sayabiliyorsanız tamamdır. (Güncelleme: Artık serçe parmağımı biraz yakacak sıcaklıkta mayalıyorum. Daha iyi oluyor bence)
* Bir kase için bir tatlı kaşığı bir tencere için 2 yemek kaşığı kadar yoğurt alıyoruz. Biraz sütümüzden ekleyip ılınmasını sağlıyoruz. Yoğurdumuzu iyice karıştırdıktan sonra kaplarımıza ekleyip çok hareketlendirmeden yavaş yavaş şöyle bir karıştırıyoruz.
* Fırın telimizin üstüne kesme tahtası ya da kalın bir sofra bezi koyup kaplarımızı yerleştiriyoruz. ( Güncelleme: Direkt telin üstüne koyuyorum artık farkeden birşey olmuyor) Kapaklarını kullanmayacağız. Üstleri açık olacak.
* Fırınımızı 180 dereceye ayarlayıp 5-8 dakika arası ısıtıyoruz. Fırınımız sıcak olacak. ( Güncelleme: Artık fırını hiç ısıtmıyorum yine de güzel bir yoğurt oluyor.)
* 4- 5 saat sonra fırının kapağını açıyoruz.
* Yoğurtlarımız soğuduktan sonra kapaklarını örtmeden buzdolabına alıyoruz.
* 24 saat sonra yoğurtlarımız hazır. Kapaklarını artık örtebiliriz.
* Ben tencerenin yanısıra küçük cam kaplara da mayalıyorum. Böylece Defne Ferah'a her gün sulanmamış üstü bozulmamış taze yoğurt yediriyorum.
* Bir keresinde sadece 4 kase yoğurt mayalamıştım. Üstünü sardım, 4-5 saat sonra bir baktım hala süt halinde hiç tutmamış. Fırına aldım. 8 dakika 180 derecede ısıttım. 5 saat sonra mis gibi yoğurt olmuştu inananadım. Yani yoğurdunuz tutmazsa yeniden ısıtın tutuyor. Kolay gelsin...
GÜNCELLEME:
29.05.2025
Artık klasik usul annemden nasıl gördü isem öyle mayalıyorum. Sütü çelik tencerede kaynatıyorum. Arada kepçe ile sütü havalandırıyorum. Sonra hoop cam kaplara. Serçe parmağımı yakmayacak dereceye gelince mayasını sütle açarak kaşığın ucu ile ekliyorum. Yani 3 kilo süte toplam bir kaşık kadar yoğurt kullanıyorum. Üstlerini bir tel ile kapatarak önce patiska bir beze sonra da battaniyeye sarıyorum. 3-4 saat sonra mis gibi yoğurdumuz hazır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder