Eve getirdiğimde mutfakta duvara astım. Çok hoşuma gitti. Sırf bu güzel görüntü için bile bundan sonra hep bu kuruluklardan almayı düşünüyorum ya da en iyisi bu yaz bunlardan kendim yapmayı deneyeyim.
Aradan uzun zaman geçti artık havalar da ısındı benim kurulukların tipleri sanki biraz değişmeye başladı. Ben de artık bir kuruluk dolması yapayım dedim.
KURULUK DOLMASI
* Kuru patlıcanlarımızı 20 dakika, kuru biberleri 10 dakika haşlıyoruz.( Ben ayrı tencereler kullandım)
* Hafif haşlanmış patlıcan ve biberlerimizi soğuk suya atıyoruz ki kendilerini bırakmasınlar.
* Soğanları çok ince doğruyoruz. İçine pirinç, biber salçası, domates salçası, tuz, karabiber, pul biber bol bol nane ve zeytinyağı ekliyoruz. Nar ekşisi de çok yakışıyor.
* Tenceremizin altını yaprakla kaplıyoruz.
* Güzelce karıştırdığımız karışımla önce patlıcanları ardından biberleri dolduruyoruz ve son olarak da yapraklarımızı sarıyoruz.
* 3-4 kaşık sumak alıyoruz, birkaç dakika kaynatıyoruz . suyunu tenceremize alıyoruz. Sadece mutfakta kullandığım bir tülbentim vardı. Bir parça kesip sumaklarımı içine koyup onu da tencereye yerleştirdim.
* Üstüne biraz daha tuz, zeytinyağı ekliyoruz . Üstünü yine yaprakla kapatıyoruz ki yaprak dolmalarımızın rengi güzel kalsın. Dolma taşımızı da tenceremize yerleştirdikten sonra su ekliyoruz.
* Yaklaşık 50 dakika pişiriyoruz.
İnternetten araştırmalarımı birleştirerek denedim. Annemin kuru dolma yaptığını hatırlamıyorum. Dolma üstadlarından özür dileyerek benim yaptığım dolma tarifini verdim, pek çok hata yapmış olabilirim. Bir de ben çok az yaptığımdan ölçü vermedim.
DEĞERLENDİRME
Çok çok lezzetli oldu. Midem bayram etti. Zaten 10-15 adet sardığım yaprak sarmaları ise tam anlamıyla enfes olmuştu. Nar ekşisi inanılmaz yakışmıştı. Aynı zamanda sumak ekşisi de çok hoşuma gitti. Sumağın öğütülmüşünü çok görmüştüm ama tanesini hiç bilmiyordum . Benim gibi bilmeyenler için sumak taneleri böyle bir şey.
Bundan böyle patlıcan değil ama yaprak dolmasını böyle nar ekşili, sumak ekşili bol bol yapmayı düşünüyorum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder