26 Eylül 2016 Pazartesi
AJVAR SOS
Bu hafta sonu ajvar sos yaptım. Daha önce kimsede görüp yemedim. Nasıl bir şey bilmiyordum. Kışlık domates ve kışlık menemen tarifi ararken gördüm, bir denemeye karar verdim.
Daha önce hiç ajvar sos yememiş olan eşim benin yaptığım sosa 10 üzerinden 8 verdi. Tam not vermedi ama bütün tabağı yedi, sildi, süpürdü. Orjinali nasıldır bilemiyorum ama ben kendi yaptığıma 10 üzerinden 10 verdim. Çok beğendim.
Benim internetten bulduğum tarif şu şekilde;
Malzemeler:
3 kilo kırmızı biber
2 kilo patlıcan
2 kilo domates
3 iri soğan
1 baş sarımsak
1 yemek kaşığı tuz
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım çay bardağı sirke
Karabiber pul biber
Yapılışı:
* Önce patlıcan ve kırmızı biberi közleyelim. Bir poşet içerisinde soğusunlar.
* 10-15 dakika sonra temizleyip minik minik doğrayalım. Bir kenarda beklesinler.
* Domatesleri yıkayıp arka tarafına minik bir artı çizelim. Kaynar suya atıp 3-4 dakika bekledikten sonra soğuk suya atalım. 3-4 dakika bekledikten sonra kabuklarını soyalım.
* Domatesleri blendırdan geçirelim.
* Soğanlarımızı söğüş doğradıktan sonra tenceremizde kavuralım.
* İçine minik minik doğranmış sarımsaklarımızı ekleyelim.
* Kavrulan soğan sarımsaklarımızın üstüne domatesleri ekleyelim. Biraz kaynayınca patlıcan ve biberleri de ekleyip biraz kaynatalım.
* Tenceredeki tüm karışımı blendırdan geçirip koyuluğuna bakalım. Gerekirse suyunu çekinceye kadar biraz daha kaynatalım.
* Son olarak da zeytinyağı, sirke, tuz, karabiber, pulbiber ekleyip karıştıralım.
* Sosumuz hala kaynıyorken sıcak sıcak kavanozlara doldurup kapaklarını sıkıca kapatalım. Bir havlunun üzerine ters çevirelim. Kapaklar yeni olmalı. Kavanozun kapak yeri kuru olmalı.
* 24 saat sonra kontrol edip dolabımıza kaldıralım.
Afiyet olsun.
Bu tarifle 400 ml'lik küçük kavanozlardan 10 adet 330 ml'lik kavanozlardan 2 adet ve ayrıca 1 kase sos çıktı.
14 Eylül 2016 Çarşamba
FASULYE TURŞUSU
Ben fasulyenin turşusunun yapıldığını bilmiyordum. Ta ki okul kahvaltımıza karadenizli bir arkadaşın turşu kavurması getirmesine kadar.
Turşunun kavrulabilmesi fikri çok tuhafıma gitti açıkçası.
Benim yediğim fasulyenin ekşiliği tadı tuzu lezzeti tam benlikti. O kadar hoşuma gitti ki en kısa zamanda ben de denedim. Bimden aldığım turşu vardı evde, bana tarif edilene uygun bir şekilde yaptım. Tabi ki arkadaşın yaptığının yarısı kadar bile güzel olmadı. Çünkü ben kavanozun içinde ne varsa biber domates havuç kavurdum. Kavanozun içinde bir fasulye yoktu.
Hazır turşularda kötü bir koku oluyor. Sanırım içine attıkları koruyucunun kokusu. Sevmiyorum o kokuyu... Ev yapımı turşulardaki o lezzet o koku yok hazırlarda.
Turşu yapmaya karar verince mutlaka bu turşudan da kurmam lazım dedim.
Internette araştırma yaparak bu tarifi buldum. Ins güzel olur da bir kaç ay sonra bunlarla turşu kavurması tarifi de yazarım.
İlk kez turşu kurdum onu da belirtmek isterim. Bunun yanında salatalık biber turşusu da yaptım. Onlar biraz daha farklı yapılıyormuş.
Malzemeler
1 kilo fasulye
5-6 adet nohut
5-6 adet sarımsak
2.5 çorba kaşığı salamura tuz
1 çay bardağı sirke
Yapılışı
* Fasulyelerimizi temizliyoruz. Bir güzel yıkıyoruz.
* Kaynayan suya atıp rengi değişene kadar 5-10 dakika bekliyoruz.
* Fasulyelerimizi bir tel kevgir yardımı ile soğuk su dolu başka bir kaba aktarıyoruz.
* Kavanozumuza dik bir şekilde diziyoruz. Aralarına 5-6 adet nohut 5-6 adet sarımsak atıyoruz.
* 1 litre suya 1 çay bardağı sirke 2.5 çorba kaşığı salamura tuz ölçüsüne göre turşu suyumuzu hazırlayıp fasulyelerin üzerine gelinceye kadar dolduruyoruz.
* En üste bir kaç dal maydanoz ekliyoruz.
* Benim bu ölçülerle 2 adet kavanozum (1 litrelik kavanoz) oldu.
* Turşu ölçülerini Refika'nın Mutfağı sitesinden aldım.
İnşallah olur.
Güncelleme yaparım ileride inş.
Güncelleme: Çok güzel olmuş. Enfes turşu kavurması yaptım bu fasulyelerle...
Turşunun kavrulabilmesi fikri çok tuhafıma gitti açıkçası.
Benim yediğim fasulyenin ekşiliği tadı tuzu lezzeti tam benlikti. O kadar hoşuma gitti ki en kısa zamanda ben de denedim. Bimden aldığım turşu vardı evde, bana tarif edilene uygun bir şekilde yaptım. Tabi ki arkadaşın yaptığının yarısı kadar bile güzel olmadı. Çünkü ben kavanozun içinde ne varsa biber domates havuç kavurdum. Kavanozun içinde bir fasulye yoktu.
Hazır turşularda kötü bir koku oluyor. Sanırım içine attıkları koruyucunun kokusu. Sevmiyorum o kokuyu... Ev yapımı turşulardaki o lezzet o koku yok hazırlarda.
Turşu yapmaya karar verince mutlaka bu turşudan da kurmam lazım dedim.
Internette araştırma yaparak bu tarifi buldum. Ins güzel olur da bir kaç ay sonra bunlarla turşu kavurması tarifi de yazarım.
İlk kez turşu kurdum onu da belirtmek isterim. Bunun yanında salatalık biber turşusu da yaptım. Onlar biraz daha farklı yapılıyormuş.
Malzemeler
1 kilo fasulye
5-6 adet nohut
5-6 adet sarımsak
2.5 çorba kaşığı salamura tuz
1 çay bardağı sirke
Yapılışı
* Fasulyelerimizi temizliyoruz. Bir güzel yıkıyoruz.
* Kaynayan suya atıp rengi değişene kadar 5-10 dakika bekliyoruz.
* Fasulyelerimizi bir tel kevgir yardımı ile soğuk su dolu başka bir kaba aktarıyoruz.
* Kavanozumuza dik bir şekilde diziyoruz. Aralarına 5-6 adet nohut 5-6 adet sarımsak atıyoruz.
* 1 litre suya 1 çay bardağı sirke 2.5 çorba kaşığı salamura tuz ölçüsüne göre turşu suyumuzu hazırlayıp fasulyelerin üzerine gelinceye kadar dolduruyoruz.
* En üste bir kaç dal maydanoz ekliyoruz.
* Benim bu ölçülerle 2 adet kavanozum (1 litrelik kavanoz) oldu.
* Turşu ölçülerini Refika'nın Mutfağı sitesinden aldım.
İnşallah olur.
Güncelleme yaparım ileride inş.
Güncelleme: Çok güzel olmuş. Enfes turşu kavurması yaptım bu fasulyelerle...
12 Eylül 2016 Pazartesi
DONDURUCUDA KÖZLENMİŞ BİBER
Kahvaltılarda en çok görmek istediğim şeylerin başında közlenmiş kırmızı biber gelir.
Zeytinyağı, bir diş sarımsak -bazen azıcık sirke- ile tatlandırılmış köz kırmızı biber kahvaltıyı muhteşem kılar.
Şu anda tam mevsimi hatta bitmek üzere.
4 kilo kırmızı biber közledim az önce. Makbul olanı tabii ki odun ateşinde mangalda közlemektir ama ne yapalım İstanbul'da sitede oturuyoruz diye mahrum mu kalalım bu lezzetten. Bahçeli şirin evimize (hayaller hayaller) taşınıncaya kadar bu küçücük mutfağımda ocak üzerinde közmatiğimle yapacağım kış hazırlıklarımı.
Közmatik demişken, geçen hafta 5 kilo kırmızı biber aldım, fırına attım. hiç mi hiç beğenmedim biberlerin tadını; kırmızı biber haşlaması olmuş benimkiler. Bir yerlerde yanlışlık yapmışım ama ne bilmiyorum. Dondurucudan çıkarıp çıkarıp kullanıyorum kışa kalmasın diye.
Ev ortamında başka nasıl közleyebilirim diye biraz araştırdıktan sonra közmatiği duydum. Daha önce bekarken almıştım, kullanmamıştım, anneme götürmüştüm . Bir kez daha deneyeyim dedim 10 TL ye aldım bir milyoncudan. Az önce biberlerimi közmatikte közledim, gayet güzel oldular, sevinçliyim.
Közmatiği kullanmadan önce ocağımızı alüminyum folyo ile korumaya alıyoruz. Folyonun ortasını minik bir daire şeklinde alıyoruz. Ocağımızın metal aksamını çıkarıp folyoyu geçiriyoruz. İşimiz bitince folyoyu atıyoruz. Böylece ocağımız tertemiz kalıyor.
Gelelim tarifimize;
*Kırmızı Biberimizi güzelce yıkayıp, kurulayıp, közlüyoruz.
*Közlenen biberleri bir poşet içerisine alıyoruz, 5-10 dakika bekliyoruz. Böylece kabukları kolay soyuluyor.
*Kabuklarını soyarken çekirdeklerini temizlerken asla su kullanmıyoruz, tüm lezzeti gider.
* Streç filmi tezgaha serip 3 adet biberi bir ters bir düz olacak şekilde koyuyoruz. Hiç hava olmayacak şekilde güzelce sarıp buzluğa koyuyoruz. Önce buzluğa tek tek koyuyoruz. ara ara yerlerinden kaldırıyoruz ki buzluğa yapışmasın. Donduktan sonra üstüste dizebiliriz.
* Elimizin altında, lezzetinden kaybetmemiş mis kokulu biberlerimiz hazır.
Afiyet olsun...
11 Eylül 2016 Pazar
KIŞLIK MENEMEN
Kış hazırlıklıkları son gaz sürüyor. Gece bebişi uyuttuktan sonra mutfağa geçiyorum. İşlerimin bitmesi gece 3'ü 4'ü buluyor. Umarım yaptıklarım güzel olur da kışın afiyetle yemek nasip olur, bu yorgunluğa değer.
Kışlık menemen yaptım dün. Bugün eşim çok güzel göründüğü ve evde yiyebilecek bir şey bulamadığı için bir tanesini yemek istedi. Hemen ısıtıp içine yumurtasını kırdık. 5 dakikada yemeğimiz hazırdı.
Menemen çok lezzetli olmuştu.
Kışın okuldan gelince hemencecik çay demleninceye kadar hazır mis gibi menemen. Çok pratik...
Haftaya 5 kilo daha yapmaya karar verdim.
KIŞLIK MENEMEN
Malzemeler
5 kilo domates
1,5 kilo biber
1,5 kaşık turşuluk tuz
Zeytinyağı
Yapılışı
* Önce domateslerimizi çok güzel yıkıyoruz.
* Her birinin arkasına artı şeklinde minik çizikler atıyoruz.
* Kaynayan suya atıp 3-5 dakika bekliyoruz.
* Kaynayan sudan alıp soğuk suya atıp bir iki dakika bekliyoruz.
* Domateslerimizin kabukları artık çok rahat soyulacakdır.
* Domatesin kabuklarını bir tavaya alalım , onları asla atmıyoruz, salça yapıyoruz. Tarif için buraya tıklayabilirsiniz...
* Kabukları soyulmuş domatesi minik minik doğruyoruz.
* Yayvan bir tencerede domateslerimizi kaynatmaya başlayalım.
* Domateslerimiz kaynarken yeşil biberimizi bir güzel yıkıyoruz.
* Minicik minicik doğruyoruz.
* Zeytinyağı koyduğumuz tavada biberleri kavuruyoruz.
*Biberlerimizi pişmeye yakın alıp domateslerin içerisine karıştırıyoruz.
* Domatesler suyunu çekip istediğimiz kıvama geldiğinde sıcak sıcak kavanozlara dolduruyoruz.
* Hemen kavanozları bir havlunun üzerine ters çeviriyoruz.
* Ertesi gün serin bir yere kaldırabiliriz.
Kavanoz kapakları yeni olmalı eski kapakları kullanmıyoruz.
Benim bu tarifle 6 kavanoz (500 ml) menemenim oldu.
Afiyet olsun.
Kışlık menemen yaptım dün. Bugün eşim çok güzel göründüğü ve evde yiyebilecek bir şey bulamadığı için bir tanesini yemek istedi. Hemen ısıtıp içine yumurtasını kırdık. 5 dakikada yemeğimiz hazırdı.
Menemen çok lezzetli olmuştu.
Kışın okuldan gelince hemencecik çay demleninceye kadar hazır mis gibi menemen. Çok pratik...
Haftaya 5 kilo daha yapmaya karar verdim.
KIŞLIK MENEMEN
Malzemeler
5 kilo domates
1,5 kilo biber
1,5 kaşık turşuluk tuz
Zeytinyağı
Yapılışı
* Önce domateslerimizi çok güzel yıkıyoruz.
* Her birinin arkasına artı şeklinde minik çizikler atıyoruz.
* Kaynayan suya atıp 3-5 dakika bekliyoruz.
* Kaynayan sudan alıp soğuk suya atıp bir iki dakika bekliyoruz.
* Domateslerimizin kabukları artık çok rahat soyulacakdır.
* Domatesin kabuklarını bir tavaya alalım , onları asla atmıyoruz, salça yapıyoruz. Tarif için buraya tıklayabilirsiniz...
* Kabukları soyulmuş domatesi minik minik doğruyoruz.
* Yayvan bir tencerede domateslerimizi kaynatmaya başlayalım.
* Domateslerimiz kaynarken yeşil biberimizi bir güzel yıkıyoruz.
* Minicik minicik doğruyoruz.
* Zeytinyağı koyduğumuz tavada biberleri kavuruyoruz.
*Biberlerimizi pişmeye yakın alıp domateslerin içerisine karıştırıyoruz.
* Domatesler suyunu çekip istediğimiz kıvama geldiğinde sıcak sıcak kavanozlara dolduruyoruz.
* Hemen kavanozları bir havlunun üzerine ters çeviriyoruz.
* Ertesi gün serin bir yere kaldırabiliriz.
Kavanoz kapakları yeni olmalı eski kapakları kullanmıyoruz.
Benim bu tarifle 6 kavanoz (500 ml) menemenim oldu.
Afiyet olsun.
7 Eylül 2016 Çarşamba
KIŞLIK DOMATES (SARIMSAKLI)
Geçen hafta ilk kez kışlık domates yapmıştım. Domatesleri rendeleyerek yapmıştım, çok zorlanmıştım. Defalarca elimi rendeye kaptırmıştım.
Bu sefer farklı bir yöntemle domatesleri rendeleyerek değil soyarak denedim. Çok daha kolay oldu. Bu yöntemle işim daha çabuk bitti. Geçen tariften farklı olarak domateslerime sarımsak ekledim. Bugün kahvaltıda denedik; enfesti. Diğeri rende şeklinde idi bu ise daha çok ketçap kıvamında sos şeklindeydi.
Diğer tarif için buraya tıklayabilirsiniz...
Gelelim tarife,
Domatesler erik domates ya da bardak domates denilen yumru az sulu bol etli Çanakkale domatesi olmalı.
4 kilo domates için
* Önce domatesleri yıkıyoruz.
* Domateslerin arka kısmına bıçakla çok derin olmayacak bir biçimde artı işareti çiziyoruz.
* Yayvan bir tencerede kaynayan suya atıp 3-4 dakika bekletip sonra bir kepçe yardımı ile alıp bu sefer soğuk suyun olduğu bir kaba aktarıyoruz.
* Bir kaç dakika sonra domateslerimizin kabuklarını soyabiliriz. (Çok kolay soyuluyor)
* Domates kabuklarını bir tencereye koyalım atmayalım, onları salça yapımında kullanacağız.
Domates kabuklarından salça yapımı için buraya tıklayabilirsiniz.
* Domatesleri doğrayıp bir tencereye aktaralım. Üzerine 1 çorba kaşığı tuz (turşu tuzu olacak) 1 baş sarımsak ilave edip kaynamaya bırakalım.
* 15-20 dakika sonra domateslerimizi kevgirden geçirelim. Tekrar tenceremize aktardıktan sonra içine yarım çay bardağı zeytinyağı ekleyelim.
* İstediğimiz kıvama gelince sıcak sıcak kavanozlara aktaralım. Hiç kullanılmamış kapakla sıkıca kapadıktan sonra bir havlu üzerine ters çevirelim.
Bu tarifle 4 kilo domatesten 2 adet 500 ml lik kavanoz ve bir de bir kase sos çıktı.
* 24 saat sonra kapakları kontrol edip serin bir yere kaldıralım.
* Kapak içe doğru hafifçe göçük değilse, sızıntı varsa kavanozumuzu buzdolabına kaldırıp 2 gün içinde sosumuzu tüketelim. Ya da baştan kaynatıp yeni kapakla bir daha deneyelim.
Afiyet olsun....
Bu sefer farklı bir yöntemle domatesleri rendeleyerek değil soyarak denedim. Çok daha kolay oldu. Bu yöntemle işim daha çabuk bitti. Geçen tariften farklı olarak domateslerime sarımsak ekledim. Bugün kahvaltıda denedik; enfesti. Diğeri rende şeklinde idi bu ise daha çok ketçap kıvamında sos şeklindeydi.
Diğer tarif için buraya tıklayabilirsiniz...
Gelelim tarife,
Domatesler erik domates ya da bardak domates denilen yumru az sulu bol etli Çanakkale domatesi olmalı.
4 kilo domates için
* Önce domatesleri yıkıyoruz.
* Domateslerin arka kısmına bıçakla çok derin olmayacak bir biçimde artı işareti çiziyoruz.
* Yayvan bir tencerede kaynayan suya atıp 3-4 dakika bekletip sonra bir kepçe yardımı ile alıp bu sefer soğuk suyun olduğu bir kaba aktarıyoruz.
* Bir kaç dakika sonra domateslerimizin kabuklarını soyabiliriz. (Çok kolay soyuluyor)
* Domates kabuklarını bir tencereye koyalım atmayalım, onları salça yapımında kullanacağız.
Domates kabuklarından salça yapımı için buraya tıklayabilirsiniz.
* Domatesleri doğrayıp bir tencereye aktaralım. Üzerine 1 çorba kaşığı tuz (turşu tuzu olacak) 1 baş sarımsak ilave edip kaynamaya bırakalım.
* 15-20 dakika sonra domateslerimizi kevgirden geçirelim. Tekrar tenceremize aktardıktan sonra içine yarım çay bardağı zeytinyağı ekleyelim.
* İstediğimiz kıvama gelince sıcak sıcak kavanozlara aktaralım. Hiç kullanılmamış kapakla sıkıca kapadıktan sonra bir havlu üzerine ters çevirelim.
Bu tarifle 4 kilo domatesten 2 adet 500 ml lik kavanoz ve bir de bir kase sos çıktı.
* 24 saat sonra kapakları kontrol edip serin bir yere kaldıralım.
* Kapak içe doğru hafifçe göçük değilse, sızıntı varsa kavanozumuzu buzdolabına kaldırıp 2 gün içinde sosumuzu tüketelim. Ya da baştan kaynatıp yeni kapakla bir daha deneyelim.
Afiyet olsun....
5 Eylül 2016 Pazartesi
CEVİZLİ KURABİYE
Bugün okulda kahvaltımız vardı. Ben cevizli kurabiye yaptım. Bu kurabiyeyi kime yaptıysam beğendi. Arkadaşlar da beğendi, tarif de aldılar. Bir tane bile kurabiye kalmadı geriye.
Daha önce burada tarçınlı ve zencefillisini paylaşmıştım.
Sadesi çok daha güzel oluyor.
İşte tarif...
Cevizli Kurabiye
* 125 g tereyağı
* 1 su bardağı pudra şekeri
* 1 yumurta
* 4 su bardağı un
* 0.5 su bardağı kırılmış ceviz
* 1 paket kabartma tozu
* 1 paket vanilya
Yapılışı
* Oda sıcaklığında yağ, yumurta ve şekeri elimizde bir güzel karıştırıyoruz.
* Üzerine kabartma tozu, vanilya ve 2 su bardağı un eliyoruz, karıştırıyoruz.
* Ele yapışmayan yumuşak bir hamur olana kadar un ekliyoruz.(eleyerek) Benim hamurum 4 su bardağı un aldı.
* Üzerine elimizle kırdığımız cevizi ekliyoruz, şöyle bir karıştırıyoruz.
* Hamurumuzu buzdolabında 10 dakika dinlendiriyoruz.
* Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsimize şekil verdiğimiz kurabiyeleri diziyoruz.
* Kurabiyelerin kalınlığı 1 parmak olmalı.
* Süslemek için her birinin üstüne bir adet damla çikolata batırdım.( Çok gerekli değil)
* 170 ° fırında 15- 20 dakika kadar çok hafif kızarıncaya kadar pişiriyoruz. (Çok pişirmeyelim.)
* Biraz soğuyunca fırından alalım. Üzerine pudra şekeri serpelim. ( Pudra şekeri olmadan daha çok seviyorum aslında)
Afiyet olsun...
* Süslemek için her birinin üstüne bir adet damla çikolata batırdım.( Çok gerekli değil)
* 170 ° fırında 15- 20 dakika kadar çok hafif kızarıncaya kadar pişiriyoruz. (Çok pişirmeyelim.)
* Biraz soğuyunca fırından alalım. Üzerine pudra şekeri serpelim. ( Pudra şekeri olmadan daha çok seviyorum aslında)
Afiyet olsun...
1 Eylül 2016 Perşembe
DOMATES KABUĞUNDAN SALÇA YAPIMI
Dün kışlık domates yaptım. Haliyle bir sürü domates kabuğu çıktı.
Domates kabuklarının üzerine 1 çay kaşığı turşuluk tuz, yarım çay bardağı su ekleyip suyunu çekinceye kadar pişirdim. Soğumasını bekledim. Kevgirden geçirdim. Tepsiye aktarıp güneşte 4-5 saat beklettim. Kahvaltılık harika bir sos çıktı ortaya.
Küçük bir kavanoz -2 çorba kasesi kadar -sos çıktı.
Kahvaltıda zeytinyağı ve kekikle bir kasesini yedik bile, çok lezzetliydi.
Kışlık domates yapımı için buraya tııklayabilirsiniz.