12 Ağustos 2016 Cuma

ZEYTİNYAĞLI BAMYA YEMEĞİ


Bütün marifet bamyayı ayıklamakta...

Bamya altta delikleri görünmeyecek şekilde koni biçiminde temizlenir. Yani şöyle;



Eğer ayıklarken dikkat etmezseniz bamyanın salgısı dışarı akacak iğrenç bir görüntü oluşacaktır.

Bamya ayıklama işini kolaylaştırmak için bamya temizleme aparatı çıkmış. Ben beceremedim ama eşim çok rahatlıkla bamyaları ayıklayabildi bu aparatla. Kalem açacağı gibi kullanılıyor. Bamyayı biraz açılı ittirmek gerekiyormuş.



Bamyayı ayıkladıktan sonra işimiz çok kolay.

Yarım kilo bamya için;

* Önce bamyalar ayıklanır. Bir kenarda beklesinler.

* Tenceremize 1 adet büyük soğan çok ince doğranır.

* Soğanlar kavrulunca kabukları soyulmuş küçük küçük doğranmış 2 adet orta boy domates eklenir.

* Domatesler 3-5 dakika kısık ateşte pişirilir.

* Tenceremize 1,5 su bardağı  su eklenir.

* 1 tepeleme çay kaşığı limon tuzu ve yeterince tuz eklenir.

*** Bazı hanımlar bu aşamada limon suyu kullanıyormuş. Limonlu denedim ama bence limon tuzu ile daha güzel oluyor. Büyükleriniz eskiden limon ya da limon tuzu yerine tencerenin en üstüne bir salkım koruk koyarlarmış. O daha da lezzetli oluyordu. Bir de sarımsak ve salça kullananlar varmış. Annem bu şekilde sarımsaksız ve salçasız yapıyor, ben de böyle seviyorum.

* Suyun kaynamasını bekliyoruz. Tenceremiz tıkırdadıktan sonra bamyalarımızı nazikçe yıkayıp hemen kaynayan suya atıyoruz.

* Su bamyaların üstüne gelmeli.

* Yemeği karıştırmadan pişirmeliyiz.

* Yaklaşık yarım saat sonra yemeğimiz pişiyor.

* En az yarım saat hiç dokunmadan tenceresinde dinlendiriyoruz.



İsteğe göre limonla servis ediyoruz.

Afiyet olsun...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder