25 Haziran 2016 Cumartesi

FIRINDA YOĞURT MAYALAMA

Defne Ferah 3.5 aylıkken yoğurt mayalamaya başlamıştım. O zaman gözümde çok büyüyordu, çok zor görünüyordu.

İlk mayaladığımda burada paylaşmıştım.

Şimdi Defne Ferah 9 aylık... Neredeyse gün aşırı yoğurt mayalıyorum. Yoğurt mayalamak gayet de basitmiş. Hem artık yoğurtlarım çok daha kıvamlı ve lezzetli.



Şimdi edindiğim yeni tecrübelerimi aktarmak istiyorum.

* Önce tenceremizi suyla çalkalıyoruz. (dibi tutmasın diye) Kalın tabanlı kaliteli çelik tencerede en güzel oluyor.

* Günlük sütümüzü boşalttıktan sonra çok harlı olmayan ateşe koyuyoruz. (harlı ateşte dibi tutuyor tecrübe ile sabit)

* Sütümüz kaynadıktan sonra yoğurdu mayalayacağımız kaplara alıyoruz. Kaliteli çelik tencerede çok daha güzel tutuyor.

* Sütümüzün mayalanma sıcaklığını şöyle anlıyoruz. Serçe parmağımızı çok yakmayacak serçe parmak sütün içindeyken 10'a kadar sayabiliyorsanız tamamdır. ( Güncelleme: Artık serçe parmağımı biraz yakacak sıcaklıkta mayalıyorum. Daha iyi oluyor bence)

*  Bir kase için bir tatlı kaşığı bir tencere için 2 yemek kaşığı kadar yoğurt alıyoruz. Biraz sütümüzden ekleyip ılınmasını sağlıyoruz. Yoğurdumuzu iyice karıştırdıktan sonra kaplarımıza ekleyip çok hareketlendirmeden yavaş yavaş şöyle bir karıştırıyoruz.

* Fırın telimizin üstüne kesme tahtası ya da kalın bir sofra bezi koyup kaplarımızı yerleştiriyoruz. ( Güncelleme: Direkt telin üstüne koyuyorum artık farkeden birşey olmuyor) Kapaklarını kullanmayacağız. Üstleri açık olacak.

* Fırınımızı 180 dereceye ayarlayıp 5-8 dakika arası ısıtıyoruz. Fırınımız sıcak olacak. ( Güncelleme: Artık fırını hiç ısıtmıyorum yine de güzel bir yoğurt oluyor.)

* 4- 5 saat sonra fırının kapağını açıyoruz.

* Yoğurtlarımız soğuduktan sonra kapaklarını örtmeden buzdolabına alıyoruz.

* 24 saat sonra yoğurtlarımız hazır. Kapaklarını artık örtebiliriz.

* Ben tencerenin yanısıra küçük cam kaplara da mayalıyorum. Böylece Defne Ferah'a her gün sulanmamış üstü bozulmamış taze yoğurt  yediriyorum.


* Bir keresinde sadece 4 kase yoğurt mayalamıştım. Üstünü sardım, 4-5 saat sonra bir baktım hala süt halinde hiç tutmamış. Fırına aldım. 8 dakika 180 derecede ısıttım. 5 saat sonra mis gibi yoğurt olmuştu inananadım. Yani yoğurdunuz tutmazsa yeniden ısıtın tutuyor. Kolay gelsin...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder