25 Nisan 2016 Pazartesi

EVDE LOR PEYNİRİ YAPIMI


Artık bizim kızın peynir yeme vakti geldi. Kahvaltılarda tadımlık  veriyordum; Labne, taze peynir ya da çeçil peyniri. Tuzlu olduklarından içim hiç rahat değildi. Sonra forumlarda annelerin evde peynir yaptıklarını duydum, çok şaşırdım. Hiç aklıma gelmezdi benim de evde peynir yapacağım.

Aslında o kadar kolaymış ki...  Boşuna Defneciğe tuzlu tuzlu peynirleri yedirmişim. Tarif internetten derleme şöyle ki...


Lor Peyniri Yapılışı

* 2 kilo süt kaynatılır. ( hazır süt değil, işlem görmemişim köy sütü)

* Kaynayan süte 1 çay bardağı yoğurt eklenir. Yoğurt yerine 1 -2 adet limon suyu ya da elma sirkesi de oluyormuş. (Benim yoğurdum çok taze idi herhalde o yüzden sütüm hemen kesilmedi. Ekstra yarım limon sıktım)

* 7-8 dakika kadar kısık ateşte kaynatılır. Süt topak topak oluyor ve rengi yeşile dönüyor.

* Birkaç saat bekliyoruz. Soğuduktan sonra süzgeçe koyuyoruz. 
Bazıları tülbente koyup gece boyu asıyormuş o zaman kalıp gibi oluyormuş. Ben gerek görmedim.

* Sabah peynirimiz hazır.


Benim sütten baya lor çıktı. Küçük tencerem tıkabasa doldu. Maşallah...

* Lor peyniri hemen bozuluyormuş. Yemeyeceğimiz kısmı buzluğa atmak lazımmış.

* Suyunu da dökmeyecekmişiz meğerse... Bu su çok değerli besinler içeriyormuş. Yayla çorbası kek böreklerde kullanılıyormuş. Sporcu içeceği imiş. Ben döktüm bilmiyordum. Bir daha ki sefere yayla çorbası yaparım artık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder