7 Ocak 2016 Perşembe

YOĞURT MAYALADIM.

Nihayet yoğurt mayalamayı başardım. 
Önceden birkaç denemem olmuştu. 
Markette satılan hazır mayalarla, günlük sütlerle denemiştim, olmamıştı.
Şimdi köy sütü ve gerçek yoğurt mayası ile denedim, oldu.
 Çok mutluyum.


Artık yavaş yavaş Defne Ferah'ı ek gıdaya alıştıracağım. Henüz 3.5 aylık ama ek gıdaya hazır olduğunu düşünüyorum. Çünkü biz yemek yerken yutkunma hareketi yapıyor. Bakışlarıyla bana da ver diyor. Yenecek bir şey uzattığımda ise (elma portakal) merakla tadına bakıyor.

Defneye ilk olarak yoğurt yedirmeye karar verdim.

Evde yoğurt mayalamak şart oldu.

 Ne zamandır aklımdaydı da köy sütü bulamıyordum.

Neyse ki nihayet güvenilir bir sütçü bulduk, sütümüz geldi.

 Maya da istemiştim. Sağ olsun onu da getirmiş.

Hafif ekşi kıvamlı kaymaklı çok lezzetli bir yoğurt oldu. En son Mardin'de yemiştim ev yoğurdunu. Hemen içimi ferahlattı. Eşim bu sabah dün ne yediysek bugün midem çok rahat etti dedi. Başta aklıma gelmedi. Ne yedik ki dün derken yoğurdumu hatırladım.

Gerçekten mucize gibi bir şey ev yoğurdu...

Gelelim yoğurdun nasıl yapıldığına...

* Önce sütümüzü  kaynatıyoruz.
* Maya olarak 2 kaşık yoğurdun içine bir tatlı kaşığı şeker ve ılıştırmak için birkaç kaşık süt ekleyip biraz bekliyoruz. ( Artık şeker  eklemiyorum yine de güzel oluyor gerek yokmuş)
* Serçe parmağımızı yakmayacak kadar soğuyunca mayayı ekliyoruz.
* Şöyle çok hafif bir karıştırıyoruz.
* Sofra bezine ve battaniyeye sarıp fırına koyuyoruz. (Hiçbir şeye sarmıyorum artık ama öncesinde fırını azıcık çalıştırıp içerinin sıcak olmasını sağlıyorum. 3-5 dakika sadece )
* 4-5 saat sonra fırından çıkarıp soğumasını bekleyip buzdolabına kaldırıyoruz.
* 24 saat sonra yoğurdumuz hazır.

Afiyet olsun...

Ev yoğurdu hazır yoğurtlar gibi sert olmuyor. Biraz cıvık hafif de ekşi oluyor ki ben o ekşi tadı çok severim. Ev yoğurdu  hemen bozulur ekşir. Bu ekşimeye yüz tutmuş yoğurtla ayran ya da çorba çok güzel olur.

GÜNCELLEME: Defne Ferah 7,5 aylık oldu. Artık yoğurtlarım hep çok tatlı ve tam kıvamında oluyor. Mayalama sıcaklığımı düşürdüm ve artık fırına koyarken battaniyeye sarıyorum. Yoğurtlarım çok daha lezzetli olmaya başladı maşallah.

Bir de artık kapaklı küçük kahvaltı kaselerinde mayalıyorum. Defne Ferah'a her öğün bir kase yediriyorum. Hiç sulanmamış bozulmamış oluyor yoğurdum.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder