3 Eylül 2015 Perşembe

KURU BÖRÜLCE YEMEĞİ

38+4 deyim. Bilmeyenler için; hamilelikte 39. haftadayım yani. Mecburî izinliyim, okula gitmiyorum. Hep evde takılıyorum. Tam ev hanımı modundayım. Eşimi işe yolluyor, temizlik yapıp çamaşır asıyorum sonrasında yemek yapıyorum.

Resmen dönüşüm geçirdim. Bu aralar bloglarda millet nasıl domates sosu, kışlık menemenlik, turşu yapıyor onları araştırıyorum. Şimdiye dek hiç aklıma gelmeyen şeyler...

Evvelki gün yoğurt bile mayaladım. Yoğurdumu günlük süt ve marketlerde satılan hazır maya ile yaptım; iğrenç oldu. Jöle gibi uzuyor yoğurdum.  Bugün közlenmiş patlıcanlarıma karıştırdım, arada farkedilmez zannettim. Olan canım mis gibi közlenmiş patlıcanlarıma oldu. Bana da tecrübe oldu. Yoğurt yapma denemelerine başka sütlerle ve başka mayalarla devam edeceğim tabii ki.

Bloğum da yemek bloğuna dönüştü bu aralar. Aslında evde olmak, yemek yapmak, temizlikle uğraşmak zannettiğim kadar kötü değil.  Birazcık kötü. Zaten kocaman göbeğimle yapabileceğim fazla bir alternatifim de yok.

Bugün kuru börülce yemeği yaptım. Edremitte yaz boyu her hafta eve taze börülce alınır. Çok lezzetli domatesli yemeği yapılabilmesine rağmen bizim evde börülce yemeği rağbet görmez, onun yerine börülce haşlanır içine limon, zeytinyağı ve sarımsaktan oluşan sos eklenir, yani börülcenin salatası yapılır. Haşlama suyu da dökülmez onunla da tarhana çorbası yapılır ki çok farklı lezzetli bir çorbadır. Börülceyi ayıklaması çok zahmetlidir ama yine de Edremit'te kimse gocunmaz börülce yaz akşamlarının vazgeçilmez menüsünü oluşturur.

Kayaşehir'de ise börülceye hiç rastlamadım. Fasulye-börülce diye satılan şeyin ise bizim memkeketin börülcesi ile hiç alakasının olmadığını söyleyebilirim. Koca yaz bir kez bile börülce yiyemeden geçti.

Kuru börülce yemeği ise bildiğiniz bakliyatlar gibi yapılıyor.



* 1 adet soğan zeytinyağında biraz çevrilir.
* 1 kaşık biber- domates karışık salça eklenir. 1-2 dakika kavrulur.
* 2 adet domates rendelenir, ilave edilir.
* 1 su bardağı kadar önceden ıslatılmış kuru börülceler eklenir.
* Üzerini geçecek kadar su eklenir.
* Tuz da eklendikten sonra düdüklüde yaklaşık yarım saat pişirilir.

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder