1 Mayıs 2013 Çarşamba

FELLAH KÖFTESİ

Geçenlerde BİM'e seramik tava ve tencerelerden gelmişti. Hem de çok uygun fiyata idi. Ben de hemen aldım.  O kadar memnun kaldım ki... Herkese seramik tava ve tencereleri şiddetle tavsiye ederim. Temizliği çok kolay, yiyecekler hiç yapışmıyor.  Ayrıca tencere ve tavamın rengini çok beğendim.


Bir de yıllardır merdane almak ister dururum. Bir evde mutlaka oklava, merdane bulunmalıdır bana göre. BİM'de merdaneyi görünce, hem de uygun fiyata, hemen aldım. Belki de bu merdane ile hamur işi yapmayı da öğrenirim.



Bugün fellah köftesi yaptım. Dün televizyonda bir yarışmada fellah köftesi yapıp yaptıkları yemeklere puan veriyorlardı. Ben de bugün bir deneyeyim bu köfte nasılmış dedim. İnternette yaptığım araştırmalar sonucu tarifleri birleştirip fellah köftemi şu şekilde yaptım.



FELLAH KÖFTESİ



YAPILIŞI 

*    Bir bardak esmer bulgur, yarım bardak irmik tencereye konulur. Üzerine 1,5 bardak kaynar su eklenir. Şişmesi beklenir.
*    Bu karışımın üzerine 1 yumurta, bir tatlı kaşığı biber salçası, bir çorba kaşığı domates salçası, yarım bardak kadar un, tuz, karabiber, kimyon, pul biber ve nar ekşisi konulur.
*    İyice yoğrulur.(Yaklaşık 20 dakika yoğurmak gerekiyormuş.)
*    Hamur yuvarlanır, şekil verilir.
*    Kaynayan suyun içine bu köfteler atılır.
*    Bir yandan da yukarıdaki muhteşem tavamıza zeytinyağı konur, soğan, ( orijinal tarifte soğan yok, ben ekledim)  sarımsak kavrulur. Soğanlar pembeleşince 3 domates rendesi eklenir.
*    Haşlanmış köfteler kevgirle alınıp sosumuzun içine eklenir.
*    Biraz dinlendikten sonra üzerine maydanoz eklenir.
*    Yoğurtla servis yapılır.

DEĞERLENDİRME

İlk kez fellah köftesi yaptım. Daha önce bir kere yemiştim. Evet kendi yaptığım fellah köftemi beğendim. Ama bir daha yapar mıyım;  hayııııır... Bana  biraz yavan geldi. Ayrıca yapılışı uzun ve zahmetli . Bu kadar emek verdiğim yemekten beklentim daha fazla idi.

Ayrıca çok açtım ve başıma gelecekleri bilmeden yukarıdaki tabak gibi 2 tabak fellah köftesi yedim veee saatlerce nefes alamadım. o kadar şiştim ki anlatamam. Galiba midemde de şiştiler sanki mideme sığamayıp ağzıma kadar geldiler yemek borumu da işgal ettiler.

Sonra babaannemin inekleri aklıma geldi. Bir yaz gecesi babaannemlere gitmiştik. O gün inekler buğday tarlasına girmişler. Buğday yiyen inekler, buğdayların midede şişmesi üzerine, çatlayarak o akşam ölürmüş. Babaannem çok üzüldü ah vah etmeye başladı. O gece sabaha kadar nöbetleşe bir babaannem bir dedem bir babam bir amcam hiç durmadan sabaha kadar  inekleri yürüttüler. İnekler çok şükür bu sayede ölmedi.

Baktım nefes alamıyorum, babaannemin ineklerini düşünüp ben de dışarı attım kendimi . Hiç durmadan iki saat boyunca hızlı tempoda yürüyüş yaptım. Şu anda rahat nefes alabiliyorum biraz rahatladım. Tavsiyem fellah köftesinden maksimum 4-5 adet yemeniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder