7 Ocak 2013 Pazartesi

CLOUD ATLAS

Uzun zamandır böyle bir film bekliyordum. Beklediğime değdi.  Eleştirmenlerin ne dediği umurumda değil. Neredeyse 3 saatimi gözümü kırpmadan heyecanla izledim. Hiç bir sahne hiçbir dekor zorlama gelmedi. Her şey yerli yerindeydi. Bittiğinde en yakın zamanda yeniden izlemeliyim dedim.  Herkese şiddetle tavsiye ederim.


2012 yapımı . 100 milyon dolar bütçe ile çekilmiş. Yaklaşık 3 saat sürüyor ( 177 dak)

 Kısa ve net harikulade bir film...

.
Hepimiz büyük bir düzenin parçalarıyız, asla kaybolmayan bir enerjinin temsilleriyiz. Hayatımızın seyri önemli ölçüde kontrolümüz dışında olan faktörler tarafından belirleniyor olabilir, ama herşeye rağmen çizginin dışına çıkmak adına küçük de olsa bir adım atabilirsek, bu adımın etkileri dalgalar gibi geleceğe yayılacaktır...


Korku, aşk ve inanç... Hayatımızın Yönünü belirleyen olgular.. Bu güçler biz doğmadan harekete geçer ve  biz yok olduktan sonra da etkisini sürdürürler. Hayatlarımız bize ait değil. Bizler başkalarına bağlıyız. geçmişe günümüze. Her kötülükte ve her iyilikte geleceğimize doğarız.


Filmde 6 değişik zaman ve 6 değişik mekan vardı.Üzerinde düşünülmüş, uğraşılmış ayrıntılar hemen göze çarpıyordu.


Makyajlar mükemmeldi. Makyaj bölümünde  oscar ödülü alacaklarını düşünüyorum.


 DİKKAT !!       Bundan sonrası ağır spoiler içerir.


Benim en çok etkilendiğim kısım sonmi-451 in hikayesiydi. Neo Seul ve garsonları  tam da şu anda günde 18 saat çalışıp günde 1 dolar kazanan somni-451 in hücresi gibi tıpatıp yerlerde yaşamaya çalışan çinli işçileri hatırlattı.  Ya da gülünç  ücretler karşılığında burger king'de,  kasiyerlerde, fabrikalarda, maden ocaklarında saatlerce çalışan ve en azından bir işim var deyip yine de mutlu olabilen vatandaşlarımız aklıma geldi. Acaba ben de bir yerlerde kandırılıyor muyum birileri tarafından kullanılıyor muyum  diye düşünmeden edemedim. Hatta gece uyuyamadım.  Köle olarak doğmuş ve şarkı söyleye söyleye ölüme gidiyor ve hiçbir şey farkında olmadan yaşıyor olabilir miyim??

Bir de kıyamet sonrasında somni451 in tanrı olması da ilginçti...


Çok eskiden salih insanlar varmış. insanlar onlardan feyz alır, bilgilenirlermiş.. Sonra bu insanlar öldüğünde hatıralarını yaşatmak için sonrakiler bu büyüklerin heykellerini yapmışlar onlara bakıp adaleti iyiliği hatırlıyorlarmış. Fakat sonraki nesiller bu ilişkiyi kavrayamadıklarından bu heykellere tapmaya başlamışlar işte Hz Muhammed'in Kabede yıktığı putlar lat menat  uzza ve diğer ikisi aslında eskiden salih olan ama sonra puta dönüşen bu insanların tasviriymiş.

Bir de bu klonlara içirdikleri sütün isminin soap olması çok düşündürücü idi.

Filmde geçen bir replik; Tüm bu hikayelerde bir tutarlılık bir düzen bulabilirsin...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder